Pozitív és negatív hatásai is vannak annak, ha úgy döntünk, felhagyunk a cukros ételek és italok fogyasztásával. A cukormentes életmódra vagy legalábbis a jelentősen kevesebb cukrot tartalmazó étrendre való átállás azonban nem egyszerű feladat.

Szakértők szerint a cukormentes étrend első pozitív hatásai már egy héten belül jelentkeznek, ugyanakkor ne lepődjünk meg akkor sem, ha néhány kellemetlenebb tünetet is észlelünk magunkon, ha megvonjuk magunktól a cukrot.

A különböző előnyöket és hátrányokat az ausztráliai Sydney-ben élő személyi edző, Rachael Attard foglalta össze.

Tisztább bőr

A cukorról való lemondás elsőként a bőrünkön fog megmutatkozni. Először az fog feltűnni, hogy sokkal szebb, simább lesz a bőrünk. Attard kiemeli: a nagy mennyiségű cukor gyulladásos állapotot idéz elő a bőrben. Ha elhagyjuk a cukrot, azzal a szervezetünkben található kollagéntermelődést is „segítjük”. 

Stabil energiaszint

Attard szerint stabilizálhatjuk az energiaszintünket azzal, ha elhagyjuk a cukrot. A nagy mennyiségű cukorbevitel ugyanis hirtelen ad energialöketet, ám ha kiürül, energia-mélypontra kerülünk és jobb, ha ettől a hullámzástól megóvjuk a szervezetünket – idézi a szakértő szavait a Daily Mail Australia nyomán a Bors.

Kevesebb zsírpárna

Rachael Attard egy korábban publikált tanulmányból is idézett: mint mondta, ha elhagyjuk a cukrot, 30 nap alatt 2-9 kilót fogyhatunk. 

Kevesebb betegség

Ha cukormentes életmódra váltunk, jelentősen csökkentjük a diabétesz, valamint a szívbetegségek kialakulásának az esélyét.

Negatív hatások

Ha elhagyjuk a cukrot, kezdetben az alábbi fizikai és pszichikai mellékhatásokat tapasztalhatjuk:

  • az első pár hétben nehéz lesz megszabadulni a cukor utáni vágytól, sóvárgást érezhetünk;
  • a szervezetünknek nem lesz meg a megszokott dopamin- és szerotonin-forrása, ennek nyomán kevésbé leszünk türelmesek és a koncentrációval is gondjaink lehetnek.

(Borítókép: fánk és kávé. Illusztráció: Getty Images)