Azt szokták mondani, hogy az édesség a boldogság széruma, és a cukros ételek utáni vágy bizony nagyon kínzó tud lenni. Ám ha túl sokat fogyasztunk az édes, kristályos szénhidrátból, testünk jeleket küld nekünk arról, hogy ideje visszavenni.

A cukor finom, felturbóz, energiával lát el, de nem csak az édességekben lelhető fel, szinte mindenben megtalálható. Természetes cukrok a gyümölcsökben nagyobb mennyiségben találhatóak, és a boltban kapható élelmiszerek nagy része szintén tartalmaz hozzáadott cukrot.

A túlzott cukorfogyasztásnak azonban sok káros következménye van egészségünkre nézve. Elhízáshoz, kettes típusú cukorbetegséghez, valamint szív- és májbetegségekhez vezethet.

Ezek a tünetek is jelezhetik, hogy érdemes volna csökkentenünk a cukorbevitelt:

Rossz közérzet

A túlzott cukorbevitel kedvetlenné tesz és lelassít bennünket. Bár a magas cukortartalmú étkezés megnöveli a vércukorszintet, az energiaszint belátható időn belül összeomlik tőle. Amikor ez bekövetkezik, fáradtnak és ingerlékenynek érezzük magunkat. Ha a vércukorszint lezuhan, az a kedélyállapotunkra is hatással van.

Cukorsokknak nevezik azt, amikor a gyorsan megemelkedő, majd lezuhanó vércukor-szint miatt ködössé válik az agy. Olyankor képtelenek vagyunk koncentrálni és megfelelően elvégezni a feladatainkat. Hosszú távon a szervezet gyulladásához és depresszióhoz vezethet a sok cukor.

Bőrproblémák

A túlzott cukorfogyasztás a bőrünkön is kiütközhet. Azok az ételek, amelyeknek magas a cukortartalma, pattanásokat okozhatnak, valamint inzulinrezisztenciát is. Túlzott cukorfogyasztás mellett a bőrük száraz, erőtlen, élettelen lehet. Felgyorsítja az öregedés folyamatát is, hamarabb megjelennek a korai ráncok. 

Emésztési panaszok

A bélben található jótékony baktériumok számát és sokféleségét csökkenti, a káros baktériumok elszaporodását pedig gerjeszti a sok cukor. A cukorral tuningolt üdítőitalok és élelmiszerek gyulladásos bélbetegségeket eredményezhetnek.

Hízunk, de folyton éhesek vagyunk

Bár a cukor örömhormonnal látja el az agyat, a szervezetnek igen káros. Befolyásolja azokat a hormonokat, amelyek a jóllakottságot jelzik, valamint megzavarja az anyagcserét is. Nehéz kontrollálni a napi cukorbevitelt, de ha túl sokat viszünk be az édes, kristályos szénhidrátból, idővel kielégíthetetlen éhség, állandó nassolási vágy törhet ránk. Minél többet eszünk belőle, annál inkább erősödik az édes ételek iránti vágy. Ha nem tudunk határt szabni a cukornak, a kilók könnyen felszaladhatnak.

Fogszuvasodás

Bár gyerekként sokszor hallhattuk, hogy ha sok édességet eszünk, hamar kilyukadnak a fogaink. Van igazság az unalomig ismert tényben, de nem a cukorka lyukasztja ki a fogakat, hanem a szájban természetesen előforduló baktériumok: a jó és rossz baktériumok közötti egyensúlyt a nyál segít fenntartani, túlzott cukorfogyasztás esetén azonban nyál pH szintje megváltozik, ami elősegítheti a fogak szuvasodását.

+1 A túl sok cukor agykárosodást okozhat

A fiatalkori cukorfogyasztás ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás az UNSW Australia egyetem munkatársainak tanulmánya szerint. A túlzott cukorbevitel elsősorban az agynak azt a részét károsíthatja, amely az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felel. A kutatások azt mutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás és a stressz egy másik gén, az idegek növekedéséért felelős Neurod1 működését is gátolja – olvasható a Magyar Neurológiai Társaság oldalán.

(Marie Claire, Futásról nőknek)