Novemberben zajlik a férfiak egészségért zajló mozgalom, mely során minden férfit a javasolt szűréseken való részvételre ösztönöznek.

Prof., Dr. Polgár Csaba, a Magyar Onkológusok Társaságának Elnöke, és az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa elárulta, hogy a férfiak számára is ugyanolyan fontosak a különféle szűrővizsgálatok, mint a nőknek. A hölgyek fiatalkoruk óta beépítették az évi rutinjukba a rendszeres orvosi ellenőrzéseket, mint a nőgyógyász vagy a mellrákszűrés. A főorvos szerint azonban a férfiaknál más a helyzet, mivel többségük csak abban az esetben megy el az orvoshoz, ha súlyos panaszokkal küzd.

Férfiként amig nincsen komolyabb bajunk nem nagyon megyünk orvoshoz és ha panasz van akkor is halasszuk mert szemérmesek vagyunk.

– mondta prof. Polgár.

Movember – mozgalom a férfi egészségért

A minden évben zajló őszi mozgalom elsősorban a prosztata-, és. a hererák elleni elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet. Az utóbbi esetében az alkalmankénti önvizsgálat is elég lehet, de a prosztatarák időben való diagnosztizálása végett elengedhetetlenek a rednszeres szűrővizsgálatok.

Ez a típusú rák többnyire az időseket érinti, de előfordulnak fiatalabb páciensek is. Mivel sokáig észrevétlenül gyengíti a szervezetet, csupán a tünetek észrevételére nem lehet hagyatkozni. Az orvos ezért azt javasolja, hogy az évenkénti szűrővizsgálatot senki se kerülje el. 

A prosztatarákra való felhívás jelentősége egyre nagyobb, ugyanis mind a felfedezett betegek, mind a halálozások száma nőtt az elmúlt évek adataihoz képest, továbbá a harmadik legsúlyosabb ráktípus a statisztikák szerint a tüdőrák és vastagbélrák után.

(Tv2)

(Borítókép: Férfi az orvosnál. Illusztráció: Getty Images)