A végéhez közelít a Bachelor – A Nagy Ő új évada, amelyben Árpa Attila keresi a társát. A TV2 társkereső realityje az elmúlt hetekben könnyen lett napi beszédtéma, tekintve, hogy roppant csinos nők szálltak harcba az örök sármőrnek kikiáltott színész-producer szívéért, de a műsor drámai helyzeteket és romantikus perceket is tartogat.

Árpa A Nagy Ő jelenleg futó évadában több lánnyal is csókolózott már, a legnagyobb port azonban az a csók kavarta, amelyet az 51 éves színész a 26 éves Boginak adott. Árpa előbb szafarira vitte, majd egy óriáskeréken pezsgőzve romantikázott a kutyakozmetikusként dolgozó lánnyal, akinek a jelek szerint nem tud ellenállni, a köztük lévő korkülönbség láthatóan nem okoz problémát. Ezt a témát egyébként egy korábbi adásban már a műsorvezetőnő, Lékai-Kiss Ramóna is szóba hozta: arról kérdezte a hölgyeket, mit gondolnak, mekkora korkülönbség ideális egy párkapcsolatban. Ebben a kérdésben is ketté osztódott a csapat.

„Nekem az édesanyám és az édesapám között 24 év korkülönbség van, nekem ez a természetes. Én soha nem is tudtam és nem is akartam a saját korosztályom felé nyitni. Mert mindig ilyen kis zöldfülű kis hülyegyereknek láttam a velem egykorú fiúkat” – magyarázta a villa egyik lánya, Metta, hozzátéve, ő nem is tud férfiként nézni arra, akinek nincsenek ráncai vagy nem őszül kicsit. Más lányok szerint a nagy korkülönbség okozta problémák csak évek múltán jelentkeznek igazán a felek között.

Miért vonzóak az idősebb férfiak?

Friss cikkében a Glamour járt utána annak, hogy miért vonzódnak a nők az idősebb férfiakhoz. Mint írják, nem az apakomplexus az egyetlen magyarázat, s azt is kiemelik, hogy az igazán mély kapcsolatok nem feltétlenül a társadalmi sémák szerint alakulnak.

Az apakomplexus – a pszichodinamikus elméletek szerint egy tudattalan motiváció, ami arra sarkallja a nőket, hogy olyan embereket – nem csupán szerelmi partnereket – keressenek az életükbe, akik az édesapjukhoz hasonlítanak. Ebben az esetben feltehetően az apa nem, vagy nem megfelelően volt jelen a gyerekkorban. Apakomplexus akkor is kialakulhat egy nőnél, ha szoros érzelmi kötelék fűzte az apjához, melyet nem követett megfelelő leválás. Arra a jelenségre, hogy a nők miért keresnek maguknak idősebb párt, az evolúciós pszichológia is igyekszik választ adni. A Glamour kiemeli, hogy evolúciós értelemben párválasztás során leginkább az embereket, hogy kivel tudják nemzeni a lehető legtöbb utódot, és azokat biztonságosan felnevelni. Ez megmagyarázza, hogy a férfiak miért keresik a fiatal, termékenynek látszó nőket, s hogy a nőknek miért vonzó a jó génállomány, valamint az anyagi javak birtoklása. A világon egyébként majdnem mindenhol elfogadottabba fiatalabb nő-idősebb férfi párosítás, mint fordítva. A férfiak korának előrehaladásával ez a trend egyre természetesebbé válik, ami egyúttal ahhoz is vezet, hogy a „korosabb” nők egyre kevésbé lesznek sikeresek a párválasztásban.

A párok közti korkülönbségről korábban több kutatás is készült. A felmérések azt mutatják, hogy

a túl nagy korkülönbség nem kedvező a házasság tartósságát illetően.

Egy, a közelmúltban publikált ausztrál tanulmány, amely több ezer párt vizsgált, kimutatta, hogy a házasságkötést követő hat-tíz éven belül erőteljesebben csökkent az elégedettsége azoknak a pároknak, akiknél nagy volt a korkülönbség. A felmérés szerint

mindkét nem boldogabb, ha fiatalabb párja van; a nők azonban boldogtalanabbak, ha náluk jóval idősebb férjet választottak.

Egy amerikai kutatás szerint az ideális korkülönbség mindössze egy év.  

Se veled se nélküled

Árpa Attilának egyébként korábban is volt fiatalabb párja. Idén áprilisában még együtt adott interjút a nála 19 évvel fiatalabb Czakó Alexandrával, májusban viszont szingliként vállalta A Nagy Őt – mutatott rá a Femina. A színész négy évig alkotott egy párt a dentálhigiénikusként dolgozó nővel, ám a különválás okait mostanáig nem árulta el. Úgy tudni, se veled, se nélküled kapcsolat volt az övék. Erre Árpa a realityben is utalt.

(Borítókép: Árpa Attila és Bogi. Fotó: TV2)