Mondják, a szerelem nem ismer határokat. Ma már egyre kevésbé szokatlan, ha nagyobb korkülönbség van a szerelmesek között. A Velveten korábban többször írtunk már olyan párokról, ahol a férfi zavarba ejtően idősebb volt kedvesénél. A Daily Mail friss riportjában egy olyan fiatal leányzóról olvashatunk, aki egy nála 22 évvel idősebb férfival házasodott össze, és veszítette el a szüzességét.

A most 23 éves Sav Kepler, aki az új-zélandi Aucklandben él, tinédzserként úgy hitte, hogy aszexuális, mivel egyáltalán nem hozták lázba a korabeli fiúk, nem érzett irántuk szexuális vonzalmat. Bár jobbnál jobb pasik környékezték meg, mindenkinek nemet mondott.

A fiatal lánynak az is megfordult a fejében, hogy talán leszbikus, de hamar belátta, hogy nem erről van szó. Kepler attól rettegett, hogy soha nem lesz képes párt találni, ezért nagyon kétségbe esett a jövőjét illetően – legalábbis addig, amíg a most 45 éves Mark be nem lépett az életébe.

Kepler azt gondolta, egy érettebb férfival talán működhet a dolog. A nála jóval idősebb férfira öt évvel ezelőtt a Tinderen talált rá. Már az első üzenetváltások után egymásba habarodtak, majd meglepően hamar komolyra fordult a kapcsolatuk. Mivel a lánynak korábban nem volt dolga férfival, a szüzességét az apakorú Markkal vesztette el. Kepler egyáltalán nem bánta, azóta is Mark az egyetlen férfi az életében. Sőt: időközben össze is házasodtak. 

Bár Sav és Mark rengeteg gyűlölködő megjegyzést kap az interneten és a járókelőktől is, kapcsolatukat nem titkolják, és szeretnék, ha az emberek elfogadóbbak lennének azokkal a párokkal, akik között zavarba ejtően nagy a korkülönbség.

mi a vonzó az idősebb férfiakban?

Kíváncsiak voltunk arra, mit gondol a páros románcáról egy szakember. Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Velvetnek az apakomplexus lehetőségét is felvetette.

Vannak olyan tudattalan konfliktusok, amelyek gyerekkorban alakulnak ki, és a szülőkhöz köthetőek. Annál a lánynál, aki az idősebb férfiakhoz kezd el vonzódni, nem történt meg ennek a konfliktusnak a feloldása. Nem tud leválni a szülőről, az apját kezdi el bálványozni. Ezek a lányok tudatosan, vagy kevésbé tudatosan az apjuk elismerésére vágynak, ki vannak éhezve az ő figyelmükre, és ez később befolyásolja a párválasztásukat is. Úgy látják, egyik férfi sem érhet az apjuk nyomába, tudatosan vagy tudattalanul is olyan férfit választanak maguknak, akitől megkaphatják azt az elismerést, amit az apjuktól vártak. Olyan férfit keresnek, aki az apjukra hasonlít

– magyarázta lapunknak a szakember, aki kiemelte: a társadalom egy nagy korkülönbség hallatán elkezd túláltalánosítani. Az emberek előítéletesek, holott nem tudják, miről van szó, mi zajlik abban az adott kapcsolatban.

Ne gondoljuk azt, hogy biztosan komplexusról van szó, ha a felek között akár csak tíz év is a korkülönbség. Nem kell megijedni a korkülönbségtől, ha a felek tudatosan vannak jelen egy ilyen kapcsolatban, és ha a lány nem rendelődik alá a férfinak. A korkülönbség alapból egy szakadékot hoz létre férfi és nő között, és az a kapcsolat halálra van ítélve, ha nem dolgoznak rajta. A korkülönbség több problémát elő tud hozni a hétköznapokban is, hiszen a fiatal lány és az idősebb férfi másképpen gondolkodik. Ha nyíltan beszélnek ezekről a problémákról, lehet kezelni őket, és akkor egy kapcsolat a nagy korkülönbség esetén is működőképes lehet. Ha nem működőképes, minduntalan felbomlik. Ugyanakkor ha a lány alárendelődik a férfinak, és passzívan funkcionál, akkor a kapcsolatban ragadnak. Az ilyen kapcsolatban gyakori a függőségi viszony, nehéz a korból fakadó szakadékot átívelni.

– fejtette ki a Velvetnek dr. Makai Gábor, aki fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy:

A nők tudattalanul is az érettebb férfiakat keresik, abban látják a biztonságérzetet.

De nem Sav és Mark Kepler az egyetlenek, akik az évtizedes korkülönbség ellenére is boldogok. A sztárok körében is bőven van példa erre, mind külföldön, mind itthon.

 a korkülönbség nem akadály

Az egyik legnagyobb korkülönbség párkapcsolaton belül a néhai hollywoodi producer, Andy Vajna és Vajna Tímea között volt, de azzal a 38 évvel nem ők a csúcstartók. A 2019 januárjában elhunyt egykori filmügyi kormánybiztos házasságát a sok elítélő vélemény sem árnyékolta be.

Egyáltalán nem érzem a köztünk lévő korkülönbséget. Andy minden kalandban, poénban benne van, biztonságban érzem magam mellette, tisztelettel beszélünk egymással, és rengeteget tanulok tőle.

– mondta korábban a Blikknek Vajna Tímea.

Bár a 20-30 évnél is nagyobb korkülönbség esetén kevesen találnak egy kapcsolatot működőképesnek, Delhusa Gjon és párja rácáfol erre. Az énekes tavaly jegyezte el 42 évvel fiatalabb barátnőjét, Fannit, akit évekkel ezelőtt egy koncerten ismert meg. A lány szülei nehezen fogadták el a kapcsolatot, de mára megbarátkoztak a románcukkal.

A Rádió 1 lemezlovasa, Szelba Christian George, azaz Cooky a TV2 régebbi műsorának, A Nagy Duettnek köszönhetően ismerte meg 27 évvel fiatalabb kedvesét, Szécsi Debórát, aki táncosként dolgozott a műsorban. Egymásba szerettek, és családot alapítottak: két kisfiuk van, Kevin és Nátán. Jelenleg a Life TV-n futó Van életünk című műsorban és a TV2 Dancing With The Stars című showműsorában is láthatjuk őket.

Polyák Lilla a nála 16 évvel fiatalabb Gömöri András Mátéba szeretett bele. Az Operettszínház művésze kitartóan udvarolt az énekes-színésznőnek. Bár sokan kétkedve fogadták kapcsolatukat, az idő bebizonyította, hogy remek párost alkotnak. El is jegyezték egymást.