Bizarrnak tűnő pratikát bevetve próbálnak spórolni az üzemanyagon az elkeseredett internetezők. A legtöbben ostobaságnak tartják, mások ezt a trükköt látják az egyetlen megoldásnak.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn tartott rendkívüli Kormányinfót, melynek során elmondta, hogy kedd este 23 órától eltörlik az üzemanyag ársapkát, így mostantól mindenki csak piaci áron juthat hozzá a benzinhez és a gázolajhoz is. Sokan hetek óta ettől rettegtek, s a lehetőségeikhez mérten igyekeztek spórolni az üzemanyaggal.

Bár a leglogikusabbnak a tömegközlekedési eszközök használata tűnhet, a legtöbb embernél ez mégsem jöhet szóba, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor muszáj autóba ülni. A femcafé.hu szerint ezeknek az embereknek nyújthat megoldást az a trükk, ami vírusként kezdett el terjedni az elmúlt napokban az interneten. Azt tanácsolják, hogy ha valaki a környezettudatosság jegyében vagy a pénztárcájának kímélése érdekében spórolni szeretne az üzemanyaggal, az

vezessen egy tál vízzel télen. 

A szakértők szerint azért érdemes egy fedő nélküli, vízzel teli tálat elhelyezni az utastérben, mert az arra ösztönözheti a sofőrt, hogy ne gyorsítson vagy fékezzen szükségtelenül. Unalomig ismert tény, hogy ha óvatosan és lassan vezetünk, kevesebb üzemanyagot fogyaszthatunk azokhoz képest, akik folyton a gázpedálra taposnak.

„Kicsit furának tűnhet ez az egész, de ez a praktika egy remek emlékeztető, hogy vezessünk lassan és körültekintően. Ha ugyanis túl gyorsan hajtunk, ide-oda előzgetünk, akkor a víz kiömlik majd a kocsiba, márpedig ezt a legtöbb sofőr szeretné elkerülni” – állítja a ChooseMyCar.com egyik szakértője, akinek szavait a femcafé.hu idézte. 

A szakértők szerint üzemanyagot azzal is spórolhatunk, ha úgy parkoljuk le esténként a kocsit, hogy annak szélvédőjét szemből közvetlenül érje a reggeli napfény. Ebben az esetben nem kell reggelente indulás előtt leolvasztani a felületről a jeget, így nincs szükség arra, hogy jóval előbb beinídtsuk és feleslegesen járassuk az autót.

(Borítókép: Autót tankoló férfi. Illusztráció: Getty Images)