Bár a mandarin szezonja igen rövid – általában október és január között fogyasztjuk –, karácsonyi hangulatra emlékeztető illata, és könnyű hámozhatósága miatt a gyermekek számára is tökéletes nassolnivaló. Ennek a gyümölcsnek számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, melyek közül alább bemutatunk párat.
Szépségápolásra is jó
A mandarinban rengeteg C-vitamin található, amely a bőrünkre is jó hatással van. Amellett, hogy támogatja a természetes működését, erősíti a kötőszövet újraképződését is. Ha hosszútávon fogyasztjuk, bőrünk sokkal rugalmasabb és ragyogóbb lesz.
Együk az egészséges csontokért!
A mandarin kalciumban is bővelkedik, amelyről régóta tudni lehet, hogy elsősorban a csontok fejlődésében és védelmében játszik kiemelt szerepet. Ráadásul a benne található gyümölcssav segít a szervezetnek abban is, hogy hatékonyan f elszívja az ásványi anyagot.
Erősíti az immunrendszert
A téli időszakban azért is érdemes mandarint enni, mert erősíti az immunrendszert. Fogyasztásával megelőzhetjük a csúnya megfázást.
Méregtelenít
Más citrusfélékhez hasonlóan a mandarin is segíti a zsírbontást, mégpedig a benne lévő nobiletin miatt. Egy 80 grammos gyümölcs mindössze 32 kalóriát tartalmaz, ezért a diétába is beilleszthető. Ez a lédús déli gyümölcs vértisztító és vérzéscsillapító hatásáról is ismert. A szervezet méregtelenítésében is segít, eltávolítja a felesleges anyagokat – mutatott rá a femcafé.hu.
(Borítókép: mandarin. Illusztráció: Getty Images)