A téli időszak mandarin nélkül sok családban szinte elképzelhetetlen. Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban, s az egészségre gyakorolt jótékony hatásai régóta ismertek. De mi történik testünkkel akkor, ha minden nap fogyasztunk ebből az ízletes és lédús déli gyümölcsből?

Bár a mandarin szezonja igen rövid – általában október és január között fogyasztjuk –, karácsonyi hangulatra emlékeztető illata, és könnyű hámozhatósága miatt a gyermekek számára is tökéletes nassolnivaló. Ennek a gyümölcsnek számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, melyek közül alább bemutatunk párat.

Szépségápolásra is jó

A mandarinban rengeteg C-vitamin található, amely a bőrünkre is jó hatással van. Amellett, hogy támogatja a természetes működését, erősíti a kötőszövet újraképződését is. Ha hosszútávon fogyasztjuk, bőrünk sokkal rugalmasabb és ragyogóbb lesz.

Együk az egészséges csontokért!

A mandarin kalciumban is bővelkedik, amelyről régóta tudni lehet, hogy elsősorban a csontok fejlődésében és védelmében játszik kiemelt szerepet. Ráadásul a benne található gyümölcssav segít a szervezetnek abban is, hogy hatékonyan f elszívja az ásványi anyagot.

via GIPHY

Erősíti az immunrendszert

A téli időszakban azért is érdemes mandarint enni, mert  erősíti az immunrendszert. Fogyasztásával megelőzhetjük a csúnya megfázást.

Méregtelenít

Más citrusfélékhez hasonlóan a mandarin is segíti a zsírbontást, mégpedig a benne lévő nobiletin miatt. Egy 80 grammos gyümölcs mindössze 32 kalóriát tartalmaz, ezért a diétába is beilleszthető. Ez a lédús déli gyümölcs vértisztító és vérzéscsillapító hatásáról is ismert. A szervezet méregtelenítésében is segít, eltávolítja a felesleges anyagokat – mutatott rá a femcafé.hu.

(Borítókép: mandarin. Illusztráció: Getty Images)