Unalomig ismert tény, hogy a vitaminok segíthetnek fenntartani az optimális egészséget, azt azonban sokan elfelejtik, hogy szervezet vitaminellátottsága többek között a szexuális vágyra is kihat.

Ha az alábbi vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekból hiányt szenvedünk, akár libidó- és hormonproblémáink is lehetnek.

D-vitamin

A D-vitamin az egyik olyan vitamin, amely létfontosságú számunkra. Különösen télen fontos odafigyelni, hogy elegendő jusson belőle a szervezetünkbe. Erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, de a csontképződésben is fontos szerepet játszik. D-vitaminhiány esetén mindkét nemnél alacsonyabb lehet a libidó. A férfiaknál csökkenhet a tesztoszterinszint, ami ronthatja a spermiumtermelést, de erekciós zavarok, impotencia is felléphet. A nőknél D-vitaminhiány esetén megnő a mióma, az endometriózis és a PCOS kialakulásának kockázata. A D-vitamin ajánlott napi mennyisége 1500-2000 NE. Legtöbb a tonhalban, a heringben, a marhamájban és a tojásban van belőle.

A-vitamin

A női és férfi nemi hormonok termeléséhez az A-vitamin is nélkülözhetetlen. Nélküle nem működik rendesen a hormonrendszer, ami a szexuális vágyunkat is befolyásolja. Ajánlott napi mennyisége 700-900 mikrogramm. Nagyobb mennyiségben a tojásban, a tejben, a húsokban, illetve a narancssárga vagy sárga gyümölcsökben és zöldségekben található meg – írja a Femina.

B12-vitamin

A B12-vitamin leginkább energianövelő hatásáról ismert, de befolyásolja a szexuális vágyat is. A lazacban, a marha- és bárányhúsban és a tejtermékekben is megtalálható. Ajánlott napi mennyisége 2-3 mikrogramm.

Cink

A hormontermelési folyamatokban a cink is fontos szerepet játszik. Leginkább a tesztoszteronszint szabályozásában segít – ez nem csupán a férfiak, hanem a nők esetében is fontos. A cink hiánya nagyobb eséllyel vezet meddőséghez. Ajánlott napi mennyisége 11-15 milligramm. Legtöbb cink a marha- és csirkehúsban, a diófélékben és a magvakban, valamint a hüvelyesekben van.

Vas

Számos tünet jelentkezhet vashiány esetén. A fáradékonyság a szédülés, a gyengeség, a terhelhetőség csökkenése és a sápadtság a leggyakoribb jele, de a szexuális vágy is csökkenhet tőle. Egy párkapcsolatban például az is komoly konfliktusokat szülhet, ha az egyik félnek fáradtság miatt nincs kedve ágyba bújni. A májban, a spenótban, a brokkoliban, a lencsében vagy épp a tojássárgájában rengeteg vas van. Ajánlott napi mennyisége 8 milligramm.

(Borítókép: erotika. Illusztráció: Getty Images)