A húsmentesen táplálkozóknak sem kell lemondania a hagyományos, magyar karácsonyi ízekről! Szinte minden fogás elkészíthető vegán módon, így a halászlé is.

Bár a babona úgy tartja, hogyha karácsonykor halételt fogyasztunk, akkor a következő évben úszunk majd a boldogságban, a vegánoknak sem kell kimaradnia a jóból. Habár halat így sem fognak enni, a vegán halászlével a lehető legközelebb kerülnek hozzá anélkül, hogy bármilyen állati eredetű táplálékot kellene magukhoz venniük.

A vegán konyha nemcsak azoknak szól, akik sajnálják az állatokat vagy ételérzékenyek, hanem azoknak is, akik kevesebb hús fogyasztásával próbálják óvni a környezetet. A veganizmus életmód, amelyet a húsevők is a magukévá tehetnek anélkül, hogy le kellene mondaniuk az állati eredetű táplálékról, változatosabbá téve ezzel étrendjüket. Néhány rendhagyó vegán helyről a Velvet is írt korábban, most pedig a Marie Claire karácsonyi vegán halászléjét, azaz a (Nem)halászlé padlizsánpatkóval receptjét hoztuk el Önnek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db nagyobb paradicsom
  • 2 db tv-paprika
  • 2-3 db vöröshagyma
  • 1 db közepes krumpli
  • 2 db leveskocka
  • 2 tk. pirospaprika
  • 1 csipet chilipaprika
  • 2 db norilap
  • Só és bors az ízesítéshez
  • 1,5 liter víz
  • 1 padlizsán
  • Kevés olaj a leveshez és még néhány kanálnyi a padlizsán kisütéséhez

Elkészítés:

Oldjon fel két leveskockát másfél liter vízben. A hagymákat szelje apróra, majd egy kevés olajon pirítsa üvegesre. Kockázza fel a paradicsomot, a paprikát és a krumplit. A zöldségeket keverje el a hagymával, adja hozzá a fűszerpaprikát, majd öntse fel a leveskockás vízzel. Amíg fő a leves, szeletelje fel és sózza meg a padlizsánt, majd hagyja állni egy kis ideig, hogy levet eresszen. Ha megfőttek a zöldségek, turmixolja le a levest, majd főzze tovább a norilappal, hogy kapjon egy kis tengeri ízt! Ha szereti a csípős ételeket, egy csipet chilit is adhat a leveshez.

A padlizsánról pár perc múlva itassa le a nedvességet és vágja ki a közepét úgy, hogy halpatkó formát kapjon. Egy pici olajon süsse meg mindkét oldalát, majd helyezze a mélytányérba. Tálalás előtt szedje ki a norilapokat a fazékból, majd merje rá a levest a padlizsánpatkóra. Violá!

(Borítókép: Halászlé. Illusztráció: Shutterstock)