Hisszük vagy sem, de főként a férfiakat sújtja a bizarr és meglehetősen ritka jelenség, az ún. orgazmusbetegség. Először két évtizeddel ezelőtt írták le, de máig nem sikerült tisztázni, mi állhat a hátterében.

Ez az ún. orgazmus utáni betegség vagy szindróma nem nemi tüneteket produkál. Közvetlenül azt követően jelentkezik, hogy az ember csúcsra jutott. Az alábbi tünetekben ölt arcot:

  • beszédzavar
  • izomfájdalom
  • súlyos fáradtság
  • problémák az írás-olvasás terén

Extrém esetben influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek. A szakirodalom mindössze ötven esetet említ, ám a szakértőknek egyelőre nem sikerült kideríteniük, mi okozza ezeket – írja az IFL Science nyomán a Life.

Az egyik feltételezés szerint a tüneteknek az orgazmus és a magömlés során, a szervezetben felszabaduló vegyi anyagokhoz lehet köze. Az endorfin nevű hormont említik, amely az orgazmus során árasztja el a testünket, és amely az opioidokhoz hasonlóan gátolja a fájdalomérzetet és eufóriát okoz. Az endorfin szintje idővel csökken szervezetünkben – a szakértők szerint ez lehet a kulcs az orgazmusbetegség kapcsán, hiszen

amikor a csúcsra jutás során felszabadult opioidok elhalványulnak,

a személynél olyan elvonási tünetek jelentkeznek, mint azoknál, aki a drogoktól probál megszabadulni.

Az orgazmus utáni betegség további vizsgálatokat igényel.

(Borítókép: intimitás. Illusztráció: Getty Images)