Nem túlzás azt állítani, hogy a legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyás és az egészségesebb életmódra váltás. Év elején – de főleg szilveszter után – jelentősen felerősödik a fogyókúraláz, a legtöbb embert igazi kihívás elé állítja a felesleges kilók leadása.

A problémát az jelenti, hogy mindenki gyorsan szeretne látványos eredményt elérni. Alább arról olvashat, mi befolyásolja, hogy mennyi idő alatt tudjuk leadni a pluszkilókat.

Nem mindegy, mennyit

Azokról, akik kifejezetten nagy súlyfelesleggel kezdenek életmódváltásba, arányaiban gyorsabban olvadnak le a pluszkilók, mint azok, akiken csak öt kiló a felesleg. Minél többet mutat valaki alatt a mérleg, annál több kalóriát használ fel a szervezete az alapvető funkciók ellátáshoz is. A fokozatosság nagyon fontos: heti fél vagy egy kiló fogyás a célravezető. S ne ijedjünk meg: mindig az utolsó pár kilótól a legnehezebb megszabadulni.

Kalóriák

Unalomig ismert tény, hogy ahhoz, hogy fogyjunk, kevesebb kalóriát kell bevinni, mint elégetni. Azonban akkor, ha túl kevés kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, az anyagcserénk le fog lassulni. Az alapanyagcserédnélsosem szabad kevesebbet enni – ez az az energiafelhasználás, ami sport és mindenféle fizikai aktivitás nélkül kell a szervezetnek az alapvető funkciók ellátásához. Az a lényeg, hogy ahelyett, hogy extrém alacsonyra csökkentenénk kalóriabevitelünket, inkább sporttal próbáljuk meg elérni a különbözetet. Már egy kis séta is sokat számít.

via GIPHY

Sport: mennyi az annyi?

A szakértők szerint heti 150 perc közepes intenzitású mozgás szükséges ahhoz, hogy valakinél be tudjon indulni a fogyás, ám ez azokra nem igaz, akik egyébként is sportolnak. Ha a mindennapokban eddig is szántunk időt testmozgásra, a jelenlegi sportprogramunkon kell változtatni: legyenek benne alacsony intenzitású, hosszabb edzések, rövidebb intervallok, de az erősítés se maradjon el.

Vízfogyasztás

Amennyiben túl sok sót, tartósítószert vagy finomított ételt fogyasztunk, a kelleténél több vizet tart vissza a szervezetünk. Ezek miatt a mérleg is többet mutat alattunk, de püffedtebbnek is érezhetjük magunkat tőlük. Annak érdekében, hogy hamarabb le tudjuk adni a pluszkilókat, fontos, hogy minimalizáljuk a túl sok só és tartósítószert.

via GIPHY

Alvás

Ha fogyást vagy alakformálást tűztünk ki célul, a minőségi alvás ugyanolyan fontos, mint az izzasztó edzések. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a több alvás segít a napi kalóriabevitel csökkentésében és ezáltal a fogyásban. Szakértők kiemelik: naponta plusz egyórányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória spórolható meg.

Ha mindent megteszünk napközben annak érdekében, hogy fogyjuk, ám mégsem járunk sikerrel, vagy eredményeinket csak nagyon lassan érjük el, érdemes megvizsgálni alvásunkat. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás gátolja a fogyást, sőt: a hormonváltozások miatt még hízáshoz is vezethet. Törekedjünk arra, hogy napi 7-8 órát aludjunk!

( Runner's World )

(Borítókép: edzőteremben edző férfi. Illusztráció: Getty Images)