Világszerte számtalan ember küzd súlyproblémákkal és sokaknak a pluszkilók okozta önértékelési zavar is megnehezíti mindennapjait. A hazai és külföldi sztárok között jó néhányan vannak, akik úgy döntöttek: kemény edzéssel és szigorú diétával leszámolnak a súlyfelesleggel.

Emilio: -76 kiló

Jellinek Emil, azaz Emilio néhány évvel ezelőtt árulta el, hogy edzéssel és helyes étkezéssel több mint 80 kilót sikerült ledobnia, s egyúttal az életét megmentenie. Az énekes alatt korábban 168 kilót is mutatott a mérleg, ami súlyosan veszélyeztette az egészségét. Akkor döntötte el, hogy eljött az ideje változtatni, amikor már a cipőjét sem tudta bekötni.

„Ami megijesztett, hogy jött a magas vérnyomás és felvetődött a cukorbetegség esélye is. És persze ott van a gyerekem. Belegondoltam, mi lesz, ha idő előtt kell eltemetnie engem? Nem tudtam bekötni a cipőm, a színpadon nem éreztem jól magam, lecsúsztak a gatyáim a hasamról. Gátlásos is lettem, pedig alapvetően nagyon laza vagyok. Jöttek a rosszullétek, nem kaptam levegőt, a pódiumon már pár perc után lihegtem, a fellépés után oxigénpalackkal várt lent a feleségem. Akkor azt mondtam, ezt be kell fejezni és mindent elkövetni, hogy lefogyjak. Először eldobtam az üdítőt, majd a kenyeret, a tésztát, aztán a köretet. Végig én főztem, még a marhapörköltet is csak csalamádéval ettem” – árulta el korábban a Blikknek a Drága családom című reality sztárja, akinek a Dancing with the Starsban való szereplés is segített: a próbák alatt 24 kilót dobott le.

Hamvai PG: -62 kiló

Hamvai Péter Lóránd, azaz Hamvai PG évekig küzdött túlsúllyal. A népszerű lemezlovas többször is megpróbálkozott leadni a felesleges kilókat, azonban az önsanyargató diéta és a sport sem segített elérni a kívánt eredményt. A sztár DJ-nek végül a gyomor-bypass műtét nyújtott megoldást: mindössze másfél év alatt 148 kilóról 88 kilóra fogyott le.

„Ez az egész folyamat sok évvel ezelőtt kezdődött, amikor erős fejfájás miatt orvoshoz fordultam. Kiderült, hogy magas a vérnyomásom. Azonnal elkezdtem diétázni, le is fogytam harminc kilót, de egy idő után a szervezetem hozzászokott az új életmódhoz, így már nem ment le több. Sőt, szépen-lassan minden visszajött. Aztán ismét rávettem magam, sportolni kezdtem, de megint megálltam mínusz harminc kilónál, ráadásul minden egyes leadott gramm fájt” – fogalmazott a Blikknek a lemezlovas, aki azért is döntött a műtét mellett, mert motiválta a párkapcsolata. Családot szeretett volna alapítani akkori kedvesével.

„Azóta teljesen megváltozott az életem, igaz, a végső lökést a hasplasztika adta meg, amikor eltávolították a kinyúlt bőrt. Rengeteget változott minden, ahogy tűntek el rólam a kilók, úgy alakultak át, tisztultak le az életem különböző részei. Tudatosan leépítettem mindent, ami nem volt jó. Érdekes, hogy nemcsak a testem lett kisebb, de a lakásom és az autóm is” – mondta a lapnak Hamvai.

Jonah Hill: -45 kiló

Az amerikai színész, Jonah Hill túlsúlya az általa megformált karakterek része volt. Többször is alakított duci, lúzernek tartott srácot vígjátékokban, s bár úgy tűnt, hogy a pluszkilók egyáltalán nem zavarják, gyerekkora óta súlyos komplexusai voltak a teste miatt. A 21 Jump Street – A kopasz osztag sztárja először 2010-ben próbált meg jelentős súlyfeleslegtől megszabadulni: akkor 40 kilót fogyott, hogy eljátszhassa a Pénzcsináló című film egy mellékszerepét. Súlya az ezt követő években sokszor ingadozott: visszaszedte, majd ismét ledobta a pluszkilókat.

„Bárcsak mondhatnék valami menő módszert, hogy mondjuk bevettem pár bogyót és lefogytam, de a valóságban csak annyi történt, hogy elmentem egy dietetikushoz, aki megmondta, hogy mit egyek, hogyan változtassak a szokásaimon, meg ilyenek” – mondta korábban Hill, aki kísérletezett almaecettel és keto-diétával is, de fogyásában főként az alacsony zsírtartalmú japán ételek és a gyakori testmozgás játszott közre.

Az igazán elhivatott színészek egy főszerep kedvéért gyakran vágnak drasztikus életmódváltásba. Egyesek hetekig koplalnak, mások feltűnően sokat híznak, hogy karakterüket a lehető leghitelesebben alakíthassák - jóllehet, ezzel az egészségüket veszélyeztetik. Joaquin Phoenix például igen nagy kockázatot vállalt azzal, hogy a 2019-es Joker című film miatt rövid időn belül 24 kilót adott le. A színész, akit alakításáért Oscar-díjjal jutalmaztak, elmondása szerint alig evett valamit a forgatásra való felkészülés alatt: jóformán csak zöldségeket, például salátát, spárgát és párolt zöldbabot fogyasztott. Fontos megjegyezni, hogy Phoenix csupán a szerep kedvéért fogyott le.

Ugyanebből az okból vállalkozott fogyásra Christian Bale is. A színésznek a Gépész című film főszerepe miatt közel harminc kilót kellett leadnia mindössze négy hónap alatt. Ennek érdekében a napi energiabevitele nem volt több 300 kalóriánál: napi egy almán és egy tonhalkonzerven élt. Éhségét rengeteg folyadékbevitellel nyomta el.

A Velvet a legegészségesebb fogyási módszerekről és a gyors súlyvesztés egészségügyi kockázatairól Tihanyi Andreát és Herbay-Varga Anitát, a mydietetics.hu két dietetikusát kérdezte.

Hogyan fogjon egy férfi fogyókúrába, mi legyen az első lépés?

Az első lépés lehet, hogy felkeres egy dietetikus szakembert, aki egy alapos kikérdezést, állapotfelmérő elemzést követően személyre szabottan fogalmaz meg olyan életviteli és táplálkozási javaslatokat, amelyek megvalósíthatók, igazodnak az egyén aktuális életkörülményeihez és megfelelően támogatják őt a célja elérésében. A tanácsokat a dietetikus általában gyakorlati ötletekkel, példákkal, étrend tervezéssel is kiegészíti, segítő szakemberként kontrollálja a folyamatot, figyelemmel kíséri az eredményeket és szükség esetén támogatóan beavatkozik.

Dietetikusként a tudományosan alátámasztott szakmai ajánlások mellett az egész embert nézzük az egészségügyi hátterével, az életmódjával, szokásaival és ízlésével együtt. Az elemzés során, ha úgy látjuk, felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára is. Indokolt esetben javasolhatjuk más egészségügyi szakember bevonását, annak érdekében, hogy a kuncsaft magabiztosan vághasson bele a fogyókúrába.

Hogyan lehetséges a fogyás visszahízás nélkül?

A tartós fogyás akkor érhető el, ha életmódunkat olyan irányba változtatjuk, amely nemcsak elősegíti az ideális testsúly elérését, de annak fenntartását is lehetővé teszi. A kiegyensúlyozott életmódhoz elengedhetetlen a feldolgozott, magas cukor-, zsír- és sótartalmú élelmiszerek kerülése. Étrendünk inkább sovány húsokban, halakban, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, színes és vitamindús zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedjen. Emellett ne feledkezzünk meg az aktív életmódról, a heti többszöri testmozgásról, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról és a pihentető alvásról sem.

Milyen módszerekkel érhet el egy férfi a legkönnyebben látványos változást?

Ebben a kérdéskörben nincs lényeges különbség férfiak és nők között. Több olyan módszer is létezik, amelyek valóban segíthetnek a fogyásban. Például ha elkezdünk figyelni a napi energiabevitelünkre. Ehhez számolhatunk kalóriát, vezethetünk naplót applikáció segítségével, illetve vizslathatjuk az élelmiszerek címkéjén található tápanyagtáblázatot. Próbáljuk csökkenteni azoknak az ételeknek, italoknak a fogyasztását, amelyek rejtett formában rendkívül sok energiát, cukrot vagy zsírt tartalmaznak. Ezzel érhetjük el a fogyáshoz szükséges úgynevezett kalóriadeficitet (a szervezet energiaszükségleténél kevesebb kalóriabevitel állapota - a szerk.), miközben egészségtudatosabbá is válunk. Hogy kinek mennyire könnyű ez a módszer, azt egyéne válogatja. A gondolkodásmódunkól függően időpocsékolásnak, szükséges rossznak vagy izgalmas tanulási folyamatnak is tűnhet, ami gyakorlással egyre könnyebbé válik.

Mi a helyzet az extrém gyors fogyókúrás módszerekkel?

A gyors, könnyű és látványos fogyókúrás módszerek nagy százaléka kudarcra van ítélve. Az ok, amiért ezek az eljárások mégis vonzóak lehetnek az, hogy használóiknak csak rövid távon kell gondolkodniuk. Sokan úgy vélik, hogy mindent vagy semmit elven csak pár hónapig kell összeszorítaniuk a fogaikat, akár divatosnak is tűnhetnek, az elért eredmény pedig egy darabig látványos is lehet, így az az érzésük, hogy mindent megtesznek. A speciális turmixokkal, porokkal kiváltható étkezéssel azt hiszik, időt nyernek, és a hosszú évek alatt felszedett többletsúlyt pikk-pakk leküzdhetik. A könnyedség csapdája azután jön, hogy abbahagyták a módszert, visszatérnek a régi szokásaikhoz és kilóikhoz. Ezt követően újra nekivágnak, majd újra csalódnak. Hosszútávon ez már nem is olyan könnyű, gyors és kedvező, mint amilyennek elsőre tűnik. Szakemberként mi a tudatosságban hiszünk, és hogy ez a tanulási folyamat megfelelő segítséggel könnyebbé és érdekesebbé tehető.

Több helyen reklámozzák, mennyire hatásos, ha speciális levesekkel, turmixokkal és vitaminitalokkal kiváltjuk az étkezéseket. Önök mennyire hisznek ebben?

Tapasztalataink alapján ezek az étrend-kiegészítők az eltarthatóságuk és gyors felhasználhatóságuk miatt, annak ellenére hogy vitaminokkal, rostokkal, „fogyást segítő” összetevőkkel lehetnek dúsítva, feldolgozott élelmiszernek számítanak. Energia-, tápanyagtartalom- és az egyéni szükségletek figyelembe vételével ugyanakkor beiktathatóak az étkezésekbe, például egy intenzív edzés után. Többségében véve a tápanyagtartalmuk nem kiegyensúlyozott, ezért rendszeres fogyasztásuk nem javasolt, a főétkezések kiváltására nem alkalmasak. Általánosságban elmondható, hogy a táplálék-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos vegyes étrendet.

via GIPHY

Érdemes például kihagyni a vacsorát vagy minden nap edzőterembe menni?

Logikusnak tűnhet egy-egy főétkezés, például a vacsora kiiktatása fogyókúra esetén. Ez esetben akár 500-600 kalóriával is kevesebbet vihetünk be a szervezetünkbe a nap folyamán. Ez a módszer csak abban az esetben célravezető, ha a következő étkezés során nem pótoljuk a kiesett kalóriákat. Ha kihagyunk étkezéseket, akkor arra is érdemes figyelnünk, hogy ne kerüljünk tápanyaghiányos állapotba, tehát a fennmaradó étkezések során változatos, jó összetételű, minőségileg és mennyiségileg megfelelő élelmiszereket fogyasszunk. Vegyünk magunkhoz minél több teljes kiőrlésű gabonafélét, sovány húst, halat, tejterméket, magas vitamin- és rosttartalmú zöldséget, gyümölcsöt.

A napi edzőterembe járásnak csak akkor van értelme, ha váltogatjuk a mozgásformákat, vagy különböző izomcsoportokra fókuszálunk. Minden esetben legyünk tekintettel a szervezetünk regenerációjára, ne eddzük túl magunkat.

Milyen egészségügyi kockázatai vannak a gyors és drasztikus fogyásnak? Reálisan mennyi idő átlagosan nagy súlyt leadni?

A túlzottan drasztikus és gyors fogyókúrák rendkívül nagy stresszt jelenthetnek a testünknek, hirtelen nagy izomvesztéssel járhatnak és felboríthatják a szervezet elektrolit-háztartását. Sok esetben tapasztaljuk, hogy amint valaki abbahagyja a drasztikus fogyókúrát, visszatér a korábbi szokásaihoz és a leadott kilók rendkívül gyorsan visszakúsznak. Az életmódváltás lényege, hogy el tudjunk tekinteni a korábbi „diétaszemlélettől”, valódi változtatásokat érjünk el a szokásainkban, ami egy életen át fenntartható. Nagyobb súlyfelesleg esetén adjunk magunknak időt, hiszen a 10-20 kilós testsúlygyarapodás sem pár hónap alatt történt. Azt egészséges ütemben leadva, azaz havi 2-4 kiló mínusszal számolva sokkal valószínűbb, hogy meg tudjuk tartani új formánkat, életmódunkat.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az egészséges fogyás üteme heti fél-1 kilogramm. Ez konkrét példával élve azt jelenti, hogy naponta 500 kalóriával kell kevesebbet bevinnünk a szervezetünkbe, vagy pedig többet kell elégetnünk ahhoz, hogy hetente fél kilótól meg tudjunk szabadulni. Az életmódváltás akkor a leghatékonyabb, ha az étkezési szokásaink megváltoztatása mellett a fizikai aktivitást is beiktatjuk a heti rutinunkba.

(Borítókép: Jonah Hill 2016-ban és 2017-ben. Fotó: Gregg DeGuire/WireImage, Frazer Harrison/Getty Image)