Noha sokan úgy vélik, hogy a tojás a magas koleszterinszint legfőbb felelőse, ezért fogyasztását kerülni kell, ez az élelmiszer azonban a tudomány jelenlegi állása szerint egészséges annyira, hogy mindenki bátran tudja fogyasztani. Azoknak ráadásul, akik fogyni szeretnének, a tojás egy igazi jolly joker, ha megfelelően van elkészítve.

Amellett, hogy gyorsan és sokféleképpen felhasználható, ízletes is, ráadásul nagyszerű fehérjeforrás és optimális arányban tartalmaz telített- és telítetlen zsírsavakat is. A legtöbb háztartásban alapélelmiszer, ám ha diéta alatt fogyasztanánk, az alábbi tippekkel elkerülhetjük, hogy plusz és felesleges kalóriákat vigyünk be a szervezetünkbe.

Hagyjuk ki a tojássárgáját?

A dietetikusok szerint nagy hiba, ha diéta idején mellőzzük a tojássárgáját, és csak a fehérjéből készítünk rántottát. A tojássárgája ugyanis egyáltalán nem egészségtelen: jócskán bővelkedik élelmi rostokban, B-12-vitaminban, A- és E-vitaminban, cinkben, nátriumban, káliumban, vasban, magnéziumban és kalciumban is.

via GIPHY

Nem mindegy, milyen olajat használunk

Ha zsiradékkal szeretnénk készíteni a tojást, a kókuszolaj a legjobb választás. Az ugyanis nem tartalmaz annyi kalóriát, mint a vaj, hiába kevésbé ízletesebb. Szigorú diéta alatt tojást nem szoktak olajban sütni: jobb, ha főzve vagy buggyantva készítjük el.

Ne készítsük túl!

Ha mégis a tükörtojást kívánjuk, ne süssük túl. Hőkezelés esetén ugyan emészthetőbbé válik, ám akkor, ha túl sokáig főzzük vagy süssük a tojást, a tápanyagok – például az antioxidánsok és a vitaminok – mennyisége is csökkenhet. Fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaz, amelyeket jobb megőrizni.

(Life.hu)

(Borítókép: tojások, ízlésesen elrendezve. Illusztráció: Getty Images)