A tojás az egyik legnépszerűbb reggeli étel, hiszen anélkül lát el kellő energiával, hogy fölöslegesen sok kalóriát vinnénk be szervezetünkbe. Vacsorára vagy éppen lefekvés előtti nasinak is kiváló.

A tojás remek fehérjeforrás, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Nem számít, hogyan fogyasztjuk – főtt tojás, rántotta vagy tükörtojás formájában – alakunknak és közérzetünknek is jót tesz. Akkor is kifejti áldásos hatását, ha lefekvés előtt fogyasztjuk. A szakértők szerint érdemes minden este megenni belőle egyet.

 Segít elaludni

Egy tojás 6 gramm fehérjével látja el szervezetünket. A fehérje segít kiegyenlíteni a vércukorszintet, ezért amennyiben tojást fogyasztunk vacsorára, biztosan nem fogunk arra ébredni az éjszaka közepén, hogy éhesek vagyunk. Korábban publikált kutatások is igazolták, hogy a tojásban levő fehérje az éjszakai izomépítést is segíti. 

A tojásnak nem csupán a fehérjetartalma segíti a jobb alvást, hanem egyéb tápanyagai is. A tojás ugyanis nagy mennyiségben tartalmazza az alvást segítő melatonint; ez az étel a lehető legtermészetesebb melatonin-forrás. Ez a hormon segíti az alvás-ébrenlét ritmusának szabályozását, szervezetünkben természetes módon is megtalálható.

via GIPHY

Könnyen emészthető

Sokan könnyű emészthetősége miatt is szeretik a tojást. Ha például rántottát készítünk estére, amelyből kihagyjuk a zsíros kolbászt vagy szalonnát, nem tapasztaljuk majd azt a kellemetlen érzést, amit más, nehéz ételek után. A tojás tehát nem csupán fehérjetartalma miatt segít az alvásban, hanem azért is, mert szervezetünket nem köti le miatta túlságosan az emésztés folyamata. Emésztési gondok esetén ne közvetlenül lefekvés előtt, hanem egy-két órával korábban együka tojást – figyelmeztet a Ripost.

Kolinnal is ellát

A tojásban lévő kolin a B-vitamincsalád tagjaihoz hasonlóan segít az idegrendszer és az anyagcsere támogatásában, de segíti az izmok fejlődését. Mivel a kolin képes megnyugtatni a felborzolt idegrendszert, ajánlott tojást enni vacsorára. A stressz akkor garantáltan nem teszi tönkre az éjszakát.

(Borítókép: ízletes avokádós pirítós, főtt tojással. Illusztráció: Getty Images)