Étkezési szokásaink és mentális egészségünk között összefüggések mutathatóak ki. Az például pozitívan hat a pszichénkre, ha rendszeresen fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt; ugyanakkor, ha étrendünk feldolgozott élelmiszerekben, valamint a finomított cukrokban gazdag, negatívan befolyásolja az agyi funkcióinkat.
Ez akkor alakul ki, ha szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborul: amellett, hogy hozzájárul az oxidatív stressz kialakulásához, gyulladásos állapotot is előidéz a szervezetben, ami nem csupán a sejteket károsítja, de depresszióhoz és egyéb mentális zavarokhoz is vezethet. Helyes táplálkozási szokásokkal azonban sokat javíthatunk hangulatunkon. Egy friss kutatás szerint az alábbi, furcsa ízű ételek sokat segíthetnek.
A Dívány által szemlézett kísérletbe – a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán – összesen 45 embert vontak be. Azt vizsgálták, mit kellene ennünk annak érdekében, hogy kevesebbet stresszeljünk. Az alanyokat, vagyis a viszonylag szegény rostbevitelű étkezést folytató, egészséges 18–59 éveseket négy hétig vizsgálták. A vizsgált személyeket két csoportba osztották: a kontrollcsoport az ételpiramison alapuló diétát követte, a másik az alábbi, különlegesebb étrendhez tartotta magát. Az alábbiakat kellett enniük
- napi 6-8 adag magas prebiotikus rosttartalmú gyümölcs és zöldség (hagyma, póréhagyma, káposzta, alma, banán, zab)
- napi 5-8 adag gabona
- heti 3-4 adag hüvelyes
- napi 2-3 adag erjesztett élelmiszer (savanyú káposzta, kefir, kombucha)
Miután letelt a négy hét, a különleges, pszichobioitikus diétát tartók arról számoltak be, hogy csökkent a stressz-szintjük és jobban aludtak. A tudósok megvizsgálva a bélmikrobáikat, aés arra jutottak, hogy a mikrobák összetételében és működésében kevés változás állt be, ugyanakkor a bélmikrobák által termelt vegyi anyagok szintjében jelentős változást mértek. Ezeket a vegyi anyagokat korábban összefüggésbe hoztak a mentális egészséggel.
A szakértők kiemelték: a kutatás rövid időtartama miatt további vizsgálatok szükségesek.
(Borítókép: babsaláta fekete babbal, csicseriborsóval, almával, újhagymával és kaporral. Illusztráció: Getty Images)