Az, hogy milyen ételeket eszünk és milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe nap mint nap, a hangulatunkat is befolyásolja.

Étkezési szokásaink és mentális egészségünk között összefüggések mutathatóak ki. Az például pozitívan hat a pszichénkre, ha rendszeresen fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt; ugyanakkor, ha étrendünk feldolgozott élelmiszerekben, valamint a finomított cukrokban gazdag, negatívan befolyásolja az agyi funkcióinkat.

Ez akkor alakul ki, ha szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborul: amellett, hogy hozzájárul az oxidatív stressz kialakulásához, gyulladásos állapotot is előidéz a szervezetben, ami nem csupán a sejteket károsítja, de depresszióhoz és egyéb mentális zavarokhoz is vezethet. Helyes táplálkozási szokásokkal azonban sokat javíthatunk hangulatunkon. Egy friss kutatás szerint az alábbi, furcsa ízű ételek sokat segíthetnek. 

via GIPHY

Dívány által szemlézett kísérletbe – a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán – összesen 45 embert vontak be. Azt vizsgálták, mit kellene ennünk annak érdekében, hogy kevesebbet stresszeljünk. Az alanyokat, vagyis a viszonylag szegény rostbevitelű étkezést folytató, egészséges 18–59 éveseket négy hétig vizsgálták. A vizsgált személyeket két csoportba osztották: a kontrollcsoport az ételpiramison alapuló diétát követte, a másik az alábbi, különlegesebb étrendhez tartotta magát. Az alábbiakat kellett enniük

  • napi 6-8 adag magas prebiotikus rosttartalmú gyümölcs és zöldség (hagyma, póréhagyma, káposzta, alma, banán, zab)
  • napi 5-8 adag gabona
  • heti 3-4 adag hüvelyes
  • napi 2-3 adag erjesztett élelmiszer (savanyú káposzta, kefir, kombucha)

Miután letelt a négy hét, a különleges, pszichobioitikus diétát tartók arról számoltak be, hogy csökkent a stressz-szintjük és jobban aludtak. A tudósok megvizsgálva a bélmikrobáikat, aés arra jutottak, hogy a mikrobák összetételében és működésében kevés változás állt be, ugyanakkor a bélmikrobák által termelt vegyi anyagok szintjében jelentős változást mértek. Ezeket a vegyi anyagokat korábban összefüggésbe hoztak a mentális egészséggel.

A szakértők kiemelték: a kutatás rövid időtartama miatt további vizsgálatok szükségesek.

(Mindmegette, Dívány)

(Borítókép: babsaláta fekete babbal, csicseriborsóval, almával, újhagymával és kaporral. Illusztráció: Getty Images)