Abban, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni, a veséknek nagyon fontos szerepe van.

Számos funkciója közül a legalapvetőbb a méregtelenítés. Ha bármilyen káros ételt, italt vagy egyéb dolgot fogyasztunk, a veséink felelősek azért, hogy ezeket kiürítsék a szervezetünkből. Ez a hasüregünkben elhelyezkedő, babszem alakú szerv távolítja el a salakanyagot, a gyógyszermaradványokat a vérből, de alapvető feladatai közé tartozik még az is, hogy szabályozza a só- és vízháztartásunkat, valamint a vérnyomásunkat.

Nagyjából minden tizedik európai ember csökkent vesefunkcióval él. A vese működésében bekövetkező zavar gyakran lassan, tünetek nélkül alakul ki. Ha korán kiderül, hogy baj van, akkor megfelelő életmódváltással, diétával és gyógyszerekkel megelőzhető a vesék további károsodása, viszont a krónikus vesebetegség esetén kialakult károsodás már visszafordíthatatlan, ezért fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk veséink egészségére.

Nem mindegy, milyen italokkal oltjuk szomjunkat. A dietetikusok szerint a veséink

legnagyobb ellenségei a cukros, szénsavas üdítőitalok – beleértve a diétás verziókat is.

Ha cukros italokat fogyasztunk, könnyedén felszaladhatnak ránk a pluszkilók. A fogakat is károsítják – a savasság elgyengítheti a fogzománcot –, valamint hosszú ideig tartó vesebetegséget is okozhatnak. Korábban több kutatás is igazolta, hogy a vér magas cukortartalma súlyosan roncsolja a vesék véredényeit, és

panaszokat már az is elődiézhet, ha valaki hetente több mint négy alkalommal fogyaszt szénsavas italt.

via GIPHY

Vesekövet okozhat

A szénsavas italok mindegyike – legyen szó cukrosról vagy diétásról – jelentősen károsíthatja a vesét, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Vesekövet például a diétás kóla is okozhat, mégpedig magas foszforsavtartalma miatt, amitől a vizeletben lévő ásványi anyagok és a savszint egyensúlya megbillen. Ez az oka annak, hogy kerülniük kell a kólát és az ehhez hasonló italokat azoknak, akiknek veseköve van, vagy vesebetegségben szenvednek. A szakértők szerint

több mint napi két kóla azoknál is növelheti a vesebetegség kockázatát, akik teljesen egészségesek.

Vizsgálatokkal azt is igazolták, hogy napi két adag diétás édesítőszerrel készült üdítőital elfogyasztása kétszeresére növeli a vesefunkció romlásának esélyét, különösen a nők szervezetében. 

(Dívány, Egészségvonal)

(Borítókép: szénsavas üdítő. Illusztráció: Getty Images)