Az üdítőitalok egészségkárosító hatásairól sokat lehet hallani, de időnként még a kalóriákra nagyon odafigyelő, szigorú diétát folytató emberekkel is megesik, hogy cukormentes, vagy cukrot csak nyomokban tartalmazó diétás üdítőért nyúlnak.

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ezek az italok hogyan hatnak szervezetünkre. A témában nemrég egy gyógyszerész is megszólalt, aki a Mirror című napilap ír kiadásának beszélt arról, hogy a kóla cukormentes verziójának elfogyasztása utáni egy órában milyen folyamatok mennek végbe szervezetünkben.

10 perc után

Bár a cukormentes kólát egészségesebbnek tartják, mivel kevesebb cukrot tartalmaz, a testre még sincs olyan jó hatással. Korábban publikált tanulmányok szerint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok elősegíthetik a súlygyarapodást. Niraj Naik gyógyszerész elmondta: a diétás kóla már a fogyasztást követő első tíz percben kifejti káros hatását. 

A benne lévő foszforsav már az első tíz percben károsítja a fogakat. A szakértő szerint arra az aszpartám ráadásul ugyanazokat a folyamatokat is beindíthatja szervezetünkben, mint a cukros változat.

20 perc után

A szakértő a Nurses' Health Study tanulmányaira utalva elmondta, hogy húsz perccel azután, hogy megittuk a cukormentes kólánkat, a szervezetünk nagy valószínűséggel „zsírraktározási módra” vált át.

A tanulmány szerint a kólafélék növelik a magas vérnyomás és a kettes típusú diabétesz kockázatát.

A klasszikus kólához hasonlóan a diétás is kiválthatja az inzulintermelést, ami a fent említett raktározó üzemmódba állítja a szervezetünket

– mondta Naik, aki szerint cukormentes kóla akkor is káros hatással lehet a fogainkra, ha keveset iszunk belőle. 

via GIPHY

40 perc után

Naik szerint a cukormentes kóla sokáig jelen marad még a szánkban, miután megittuk azt, a koffein és az aszpartám kombinációjának köszönhetően ráadásul súlyos, drogfüggőséghez hasonló függés alakulhat ki.

Ha rendszeresen fogyasztunk kólát, akkor a felszabaduló excitotoxinoktól (serkentő hatású neurotoxinoktól) hamar kimerülhet az agyunk, amitől ingerlékenyekké és agresszívakká válhatunk.

A szakértő arról is beszélt, mi történik szervezetünkkel egy órával azután, hogy cukormentes kólát ittunk. Naik szerint a fogyasztó éhesebb és szomjasabb lesz, mint korábban, és nagyobb valószínűséggel nyúl egy újabb cukros üdítő vagy valamilyen édesség után.

Soha nem csillapítja a szomjat, mivel inkább dehidratálja, mint hidratálja a testet. A létfontosságú víz hiánya gyenge koncentrációhoz és fáradtsághoz vezet

– magyarázta a gyógyszerész.

(Napi doktor)