A kávé sokaknál képezi a reggeli rituálé kihagyhatatlan részét, és vannak, akik nem állnak meg egy csészénél. Bár ez a népszerű koffeines ital számos áldásos hatással bír, túlzott fogyasztásának megvannak a veszélyei.

A Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának friss kutatása szerint a túl sok kávétól károsodhat az agy, ami szellemi leépüléshez, demenciához vezet. Mint írják, ha nagyon sokat iszunk a koffeines italból, akkor

agyunk összezsugorodhat, és nagyobb esélyünk van a sztrókra.

A szakemberek, akik tanulmányukat a Nutritional Neuroscience című táplálkozástudományi szakfolyóiratban közölték, erre a következtetésre azt követően jutottak, hogy egy nemzetközi együttműködés keretében összesen 17 702, 37-73 év közötti brit résztvevő egészségügyi adatait elemezték. Kiemelték, hogy ezen a területen hasonló volumenű vizsgálatra korábban még nem volt példa – ismertette az Origo.

via GIPHY

Eredményeik szerint

a legnagyobb veszély azokat fenyegeti, akik napi hat csésze kávénál többet fogyasztanak.

Náluk 53 százalékkal nő a demencia kockázata. Ez a betegség világszerte nagyjából 50 millió embert érint. Míg a sztrók – a becslések szerint – a 25 éven felüli felnőttek negyedét fenyegeti.

A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói az eredmények ellenére nem tanácsolják azt, hogy hagyjunk fel végleg a kávézással – az a fontos, hogy mértékletességgel fogyasszuk ezt a népszerű koffeines italt. Napi 1-2 csésze nem okozha bajt. 

A kutatás ugyanakkor nem azt mondja, hogy végleg hagyjuk abba a kávézást, csupán a mértékletességre hívja fel a figyelmet; napi 1-2 csésze kávétól még biztosan nem lesz bajunk, sőt, akár még jót is tehet az egészségünknek.

(Borítókép: espresso. Illusztráció: Getty Images)