Orrdugulás esetén ugyan mondhatjuk, hogy nincs más lehetőségünk, de ez nem teljesen lenne igaz. Az egészségünk szempontjából kedvezőbb, ha a szánk lehetőség szerint csukva marad és a dugulást megpróbáljuk megelőzni, ha pedig már kialakult, mihamarabb elhárítani.

Az orrdugulás az egyik leggyakoribb tünet megfázás esetén. Hátterében többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta orrnyálkahártya-duzzanat és váladékozás áll, ami igencsak gyakori a téli hónapokban. Emellett allergia, a légszennyezettség, de akár fogászati problémák és a stressz is okozhatja a panaszokat, amelyek amellett, hogy megnehezítik a légzést, más betegségek kialakulását is elősegíthetik, főleg, ha a szánkon próbálunk levegőt venni.

Normális légzés esetén az orrszőrökön fennakadnak a nagyobb szennyeződések, az orrnyálkahártya váladékában pedig a kisebb idegen anyagok is megtapadnak, majd a garat irányába távoznak.

via GIPHY

A szájon át történő légzés csak „vészmegoldás” a szervezet számára a létfontosságú oxigén felvételére.

Ilyen esetben nem érvényesülhet az orr szűrő, melegítő és nedvesítő hatása, ami miatt a légutakba tisztítatlan, hidegebb, szárazabb levegő jut be. Ennek következtében a torkunk is könnyebben kiszárad és védtelenné válik a különböző kórokozókkal szemben, ami újabb betegségek kialakulását eredményezheti – figyelmeztet a HáziPatika.com.

A megduzzadt orrnyálkahártya miatt a középfül sem tud megfelelően szellőzni, a dobhártya mögött váladék gyűlik fel és középfülgyulladás alakulhat ki. Orrmelléküreg-gyulladás és gégegyulladás szintén jelentkezhet, valamint az éjszakai pihenésünkre is rányomhatja a bélyegét. Ha pedig nem megyünk keresztül a megfelelő alvásciklusokon, úgy az immunrendszerünk sem tud megfelelően működni, ami szintén elnyújthatja a megfázással járó kellemetlenségeket és további betegségek kialakulását is elősegítheti.

Hogy mindezt elkerüljük, a náthával járó orrdugulást időben és megfelelő módszerekkel kell kezelnünk. A patikák polcain vény nélkül is elérhetők olyan orrcseppek, orrsprayk, amelyek rövid idő alatt lohasztják a gyulladt nyálkahártyát, így szabad utat biztosítanak a levegő áramlásának. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ezeket a készítményeket csak az előírás szerinti ideig alkalmazzuk, ugyanis bizonyos hatóanyagú orrspray-k függőséget is okozhatnak. Ezt elkerülendő jó ha tudjuk, hogy az orrdugulás enyhítésében a tengervizes oldatos orröblítés is segíthet.

(Borítókép: Náthás férfi. Illusztráció: Getty Images)