Szójaital
A szójabab áztatásával és keverésével, valamint a pép szűrésével készítik. A legnépszerűbb tejhelyettesítő, hiszen az íze is hasonlít a tehéntejre. Kalciumban, vasban, A, B- és E-vitaminban gazdag, ráadásul a fehérjetartalma is magas.
Kókuszital
A kókuszdióitalt kókuszdiókrém és víz keverésével készítik. A telített zsírtartalma magas, egy csésze biztosítja a napi szükséglet egyötödét. Jó kalciumforrás, rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, többek között B12-, D- és A-vitamint.
Kesudiótal
A diókat vízben áztatják, összekeverik, majd a pépet leszűrik. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a cink, a réz és a magnézium, emellett magas a vastartalma. A kesudióból készült ital az egyik legdrágább a piacon.
Mogyoróital
B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A mandulaitalhoz hasonlóan alacsony fehérjetartalmú.
Zabtej
Gyakori fogyasztása szinten tartja a koleszterinünket, egyensúlyba hozza a vércukorszintet, illetve magas rosttartalmának köszönhetően az emésztésünket is segíti.
+ Kendertej
Leginkább a sportolók számára ajánlott a napi fogyasztása. Nem tartalmaz szénhidrátot, temérdek kalcium, foszfor, vas, és magnézium található benne.
Az összetevőik szerinti csoportosításuk:
- gabonaitalok: rizs (barna rizs is), zab, tönköly, kamut, köles
- álgabonából készült italok: quinoa, hajdina (rizzsel keverve), amaránt
- szárazhüvelyesekből készült italok: szója, csicseriborsó
- olajos magvakból készült italok: mandula, dió, mogyoró, kesudió, brazil dió, szezámmag
- pálmafélékből készült italok: kókusz
- egyéb italok: például a kender
Budapesti kávézók, ahol növényi italokkal kérhetjük a kávénkat
Cube Coffee Bar
Világos pörkölésű kávéval dolgoznak, amelynek sajátossága, hogy kihangsúlyozza a kávébab természetes aromáját és különleges ízvilágát.
Vegán Macska
Kávéikat Black Sheep specialty kávéból készítik, házi növényi tejeket használva. Vegán és nyersvegán sütemények is megtalálhatók az étlapon.
Starbucks
A Starbucks Magyarország üzleteiben 2022-ben a legnépszerűbb növényi tejalternatíva a zabital volt, amelyet a mandulaital követett. A kávézólánc vendégei több mint 200.000 litert fogyasztottak az elmúlt évben az elérhető zab-, szója-, mandula-, vagy kókuszitalokból, ami majdnem duplája az előző év eredményének, mivel a kávézólánc 2022 januárjában bővítette tejalternatíva választékát a zabitallal, valamint a többi növényi alternatíva is egyre népszerűbbé vált. Erre az igényre reagálva a vállalat 2023. január 3-tól nem számít fel többletköltséget a növényi italok választása után.
(Borítókép: Tejet ivó férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)