Egyesek még 50 évesen sem ráncosodnak. Ha viszont a tükörben idő előtt egyre több szaporodó ráncot látunk, inkább változtassunk a következő szokásainkon.

Túl sok cukor

A cukormolekulák hozzákapcsolódnak a fehérjeszálakhoz minden sejtünkben. Ez a káros folyamat az úgynevezett glikálás, amely elvehet a bőr ragyogásából, sötét karikákat eredményez a szem alatt, duzzanatok jelenhetnek meg, illetve növekedhet a finom ráncok száma. Ha nem tudjuk féken tartani magunkat, később kevésbé hangsúlyosak lesznek az arc körvonalai és megnövekszik a pórusok mérete. 

Öt óránál kevesebb alvás

Az alváshiány sötét karikákat, táskákat eredményezhet a szem alatt. A hét óránál valamivel hosszabb alvás az optimális. A kialvatlanság tüneteiként csökkenhet a nappali energiánk, koncentrációs problémák léphetnek fel, ezáltal pedig megindulhat a súlygyarapodás.

Az UV-sugárzás figyelmen kívül hagyása

A korai öregedés elsődleges oka az emberi arcon az ultraviola sugárzás. Az UV-fény akkor is jelen van, ha rossz az idő vagy esik az eső, azaz minden alkalommal érdemes fényvédelmet alkalmazni, ha elhagyjuk a házat.

Túl sok alkohol

A túl sok alkohol miatt csökken a szervezetünkben az A- és a C-vitamin, illetve más fontos antioxidánsok szintje, így a sejtjeink fogékonyabbá válnak a sérülésekre.

(Borítókép: Férfi a tükör előtt, illusztráció Fotó: Getty Images)