Elsőként a szemkörnyéki ráncok, valamint az orrtól lefelé, a szánk sarkaiba futó úgynevezett nevetőráncok megjelenése kezd árulkodni a korunkról. Ezek a bemélyedések eleinte nagyon jól karbantarthatók a megfelelő kozmetikumokkal, a reggeli és esti arcápolási rutin bevezetésével, valamint a helyes táplálkozással és bő folyadékfogyasztással. Az öregedés jeleit ugyanakkor nehezebb elrejteni testünk egyéb tájain.

Az öregedéssel csökken bőrünk kollagéntermelése, így a nedvességet egyre kevésbé képes magában tartani. Ebből kifolyólag testszerte látványosabbá válhatnak a ráncok, gyűrődések és az öregedés egyéb jelei. Az arcunkon kívül több olyan testrészünk is akad, ahol a bőr idővel feltűnően megnyúlik és ráncok alakulnak ki rajta. A könyökünk például fokozott terhelésnek van kitéve: egész életünk során dörzsöli például a ruha vagy az asztallap, ennek folytán könnyebben kiszárad, így sokszor látványosabban öregszik a más testrészeken található bőrnél. Azoknál, akik nagyon sokat fogytak, a könyök bőrének lazasága is megfigyelhető – írja a Brightside.me cikke alapján a HáziPatika.com.

Kézfejek és ajkak

Életünk során a kezeinket éri legtöbbször víz, valamint a napsütésnek is napról napra ki vannak téve, miközben a fényvédelmükre kevesen fordítanak figyelmet. Az UV-sugaraknál aligha öregít jobban bármi, így a kézfejünk hamar tükrözheti a korunkat. Az ajkak bőre csakugyan árulkodó lehet: a vékony bőrrétegen megjelenő függőleges barázdák, a gyakran cserepes ajkak, a száj elvékonyodása, színének halványodása mind-mind az öregedés jelei.

Mindemellett a hajvesztés, kopaszodás, a hajvonal hátrafelé csúszása is látványosan tudja jelezni az idő múlását.

Nyak

Fényvédelem során nemcsak az arcunk és a kézfejünk, hanem a nyakunk és a mellkasunk ápolása is fontos, ugyanis ezeken a területeken szintén hamarabb megereszkedik a bőr. A ráncok és redők mellett itt a függőleges izomkötegek láthatóvá válása is jelzi a korunkat, akárcsak a különféle pigmentfoltok megjelenése, amelyek napkárosodástól vagy valamilyen genetikai tényező miatt is kialakulhatnak. Ellenük a legtöbbet C-vitaminos szérummal és fényvédővel tehetünk, ha pedig szükségét érezzük, plasztikai sebésztől sem ördögtől való segítséget kérni – legyünk férfiak, vagy nők.

(Borítókép: Egy középkorú férfi. Fotó: Getty Images)