Léteznek alternatívák, amelyekkel leválthatjuk ezt a káros rutint.

Kutatások támasztják alá, hogy a tévénézés a legnépszerűbb lefekvés előtti rituálé az Egyesült Államokban élő felnőttek körében. Hazánkban is hasonlóan gyakori, hogy bekapcsolva hagyjuk a készüléket esténként.

Sokan tartják ezt a szokást szükségesnek, pedig valójában káros hatással lehet az alvásunk minőségére, akárcsak az, ha a mobiltelefonunk mellett alszunk el.

Csökkenti a melatonin termelést

A számítógépek, a telefonok és a tévék is úgynevezett kék fényt bocsátanak ki, amely képes késleltetni a melatonin termelődését, ezáltal felborul a természetes cirkadián ritmusunk. A biológiai folyamat nagyjából három-négy órával azután kezdődik el, hogy a kék fény megszűnik.

Alvás közben stimulálja az agyat

Gyakran megesik velünk, hogy arról álmodunk, amit elalvás előtt néztünk a televízióban. Ez azért van, mert az agy feldolgozza a látott tartalmakat.

A szorongató, izgalmas vagy ijesztő tartalom nagyon megnehezítheti a jó, minőségi alvást, mert agyunk továbbra is ezt a tartalmat dolgozza fel. 

Az ilyen érzelmi aktivitás lefekvés előtt megzavarhatja az alvás minőségét" – mutatott rá dr. Wendy Troxel klinikai szakpszichológus és okleveles viselkedési alvásgyógyászati szakember.

Megzavarja a REM ciklust

Körülbelül egy órával az alvási ciklus megkezdése után lépünk be az úgynevezett REM-fázisba, amikor álmaink a legrészletesebbek. Ebben az alvási szakaszban jellemző, hogy a tévében hallott háttérzajt az agyunk hajlamos beleszőni az álmainkba.

A szakértő szerint az erősen zavaró vagy ijesztő tartalom rémálmokhoz vezethet, amelyek leggyakrabban a REM alvás közben fordulnak elő. Ennek következményeként valószínűbb, hogy felébredünk az éjszaka közepén, utána pedig nehezen alszunk vissza és emiatt másnap fáradtan kelünk fel.

Alternatívák a tévé mellett való elalvásra

Rutin változtatás

Cseréljük le az éjszakai TV-rituálét valamire, ami nem bocsát ki fényt. Például olvassunk vagy hallgassunk egy nyugtató podcastet, zenét.

Időzítő

Ha nehezünkre esik lemondani a rendszeres tévé melletti elalvásról, akkor már azzal sokat segíthetünk az alvásunk minőségén, ha nem egész éjszaka hagyjuk bekapcsolva a készüléket. Állítsunk be rajta időzítőt, hogy magától kikapcsoljon. Ezzel csökkentjük a kék fénynek való kitettség mértékét és megakadályozzuk, hogy a filmek tartalma megzavarja az álmainkat.

(Bien)

(Borítókép: TV mellett alvás. Illusztráció: Getty Images)