Legyen szó megfázásról, allergiáról vagy orrmelléküreg-gyulladásról, az orrdugulás mindegyiknek egy kellemetlen velejárója lehet, ami akadályoz minket a légzésben, ezzel együtt a nyugodt alvásban. A dugulást többnyire az orrnyálkahártya gyulladás miatti duzzanata és a fokozottabb váladéktermelés okozza, ám létezik néhány praktika, melyekkel a tünetek csökkenthetők.

Orrdugulást okozó betegség vagy allergia esetén a legfontosabb, hogy a gyulladást kiváltó kórokozók vagy allergének mielőbb kiürüljenek az orrjáratokból. Minél előbb elkezdjük alkalmazni akár a házi, akár a gyógyszertári praktikákat, annál gyorsabban megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől, az idő előrehaladtával ugyanis a váladék egyre sűrűbbé válik, ami nehezebbé teszi az eltávolítását.

Forró fürdő

A forró fürdő okozta pára már önmagában hatásos lehet az orrváladék feloldására, ám még hatékonyabb, ha a fürdővízben feloldunk némi keserűsót. A sós pára méginkább hozzájárul az orr kitisztulásához, a meleg fürdő pedig a gyógyító alvást is elősegíti. Húsz perc fürdőzés már érezhetően meghozza a hatását.

Helyes orrfújás

Orrdugulás esetén célszerű sűrűn fújni az orrunkat, ám nem mindegy, hogy milyen technikával tesszük. Túl erősen semmiképpen sem szabad fújnunk! A helyes módszer, ha az egyik orrlyukat befogjuk, a másikat pedig finoman kifújjuk.

Meleg ételek, környezet

A kellemes meleg javítja az orr vérkeringését és lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy hatékonyabban tudja leküzdeni a kórokozókat. A fűszeres ételek is nagyon hasonló hatást fejtenek ki, és a különféle összetevők révén megtisztíthatják az orrot – mutat rá az nlc.hu.

Sósvizes öblítés

A fiziológiás sóoldattal végzett orröblítés tisztító hatású. Kíméletesen fellazítja a letapadt váladékot, kismértékben pedig a nyálkahártyák duzzanatát is enyhíti. A gyógyszertárakban kapható kifejezetten erre a célra létrehozott arcüreg tisztító készlet. Az öblítés remek kiegészítője lehet az erősebb hatású orrcseppeknek, hatóanyagos orrspray-knek is. 

Tengervizes orrspray

A tengervizes orrspray-k közül létezik izotóniás és hipertóniás változat, de a magas sótartalom csak utóbbira igaz. Ennek révén a hipertóniás tengervizes orrspray-k segítenek megszüntetni az orrdugulást, a só pedig vizet von el az orrnyálkahártyából, így csökkenti a dugulásért felelős nyálkahártya-duzzanatot.

Orrspray-k

Az orrnyálkahártya gyulladása hagyományos orrspray-kkel és orrcseppekkel is kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak is egyben: összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártya normális nedvességtartalma és működése. Ha emellett a módszer mellett dönt, figyeljen rá, hogy tartósítószer-mentes orrsprayt válasszon, a tartósítószer ugyanis károsítja az orrnyálkahártyát és hozzájárul az orrsprayfüggőség kialakulásához.

Hagymás gőzölés

Az egyik leghagyományosabb házi módszer, ha különböző hagymaféléket alkalmazunk a megfázás és orrdugulás ellen. A hagymák mikrobaölő hatásúak, valamint a bennük található csípős anyagok segítenek az orrdugulás elhárításában és a váladék feloldásában. A legcélszerűbb, ha apróra vágott vöröshagymát dobunk forrásban lévő vízbe, majd öt percen keresztül forraljuk. Ha egy kicsit hűlt, 5-10 percig gőzüljünk vele, majd fogyasszunk mézzel kevert zúzott fokhagymát magában.

Inhalálás

Az eldugult orr egyik ismert otthoni gyógymódja az inhalálás. Bár nem a legkellemesebb megoldás, annál hatékonyabb. Ehhez nincs más dolgunk, minthogy cseppentünk 2-3 csepp eukaliptuszolajat 1 liter kamillateába, majd a meleg – de nem forró – vízgőz fölé hajolunk a fejünket egy konyharuhával vagy törülközővel letakarva. Többször is mélyen szippantsuk be a páradús levegőt, hogy az átjárja az orrjáratokat. Ezzel nemcsak feloldjuk a letapadt váladékot, de a kamilla a gyulladást is csökkenti. 

Ekkor forduljon orvoshoz

Ha az orrdugulás egy héten belül nem szűnik meg és a fentebb leírt módszerek alkalmazása ellenére sem javulnak a tünetek, avagy vissza-visszatérnek vagy állandósulnak, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz. 

(Borítókép: Orrot fújó férfi. Illusztráció: Getty Images)