Bár főként fényűző ékszerekként használjuk őket, már az ókorban is tudták, hogy ennél sokkal többre képesek: a kék mélységben termelődő igazgyöngyök forradalmasítják a szépségipart, ugyanis külsőleg és belsőleg is segítenek a megújulásban.

Az ázsiai nők csak erre esküsznek

Ázsiában a nők évezredek óta használják a porrá zúzott óceáni gyöngyöt bőrápolásuk kellékeként, sőt, a Fülöp-szigetek királyi gyermekeit gyöngyporral etették, hogy bőrük ragyogó, fényes és feszes maradjon. Novothny-Rubint Rella pár éve Dél-Koreába költözött focista férjével, Novothny Somával. Az itt töltött idő alatt ő is megtapasztalta, hogy a gyöngypor fontos szerepet játszik az ázsiai emberek szépségrutinjában.

„Koreáig egy arckémnél több nem volt a neszeszeremben. Azt vettem észre, hogy az itt élő nők úgy lépnek utcára, mintha egy divatmagazin fotózására tartanának. Nem tudtam, mi lehet a titkuk. Ekkor világosítottak fel, hogy számukra a gyöngypor, illetve egy tíz lépéses szépségápolási rutin a mindennapjaik része. Azóta előfordul, hogy egy órát is eltöltök a fürdőszobában szépségápolással, emellett a krémjeim száma is megnövekedett.

A tíz lépéses rutin része például, hogy ők nem egyszer, hanem kétszer-háromszor mossák le az arcukat.

A gyöngyport pedig kiskanállal eszik, naponta akár több alkalommal is” – mesélte a Seven Sekina sajtótájékoztatóján Novothny-Rubint Rella.

Harc az öregedéssel

Harmincas éveink elejéig a szervezetünk majdnem annyi kollagént termel, mint amennyit felhasznál. Az életkor előrehaladtával azonban a termelődő mennyiség folyamatosan csökken, ami a bőrünk és hajunk állapotára, sőt az izomzatunkra is hatással van. Dr. Pónyai Katinka bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos és klinikofarmakológus szerint a szervezetünknek szüksége van arra, hogy a már nem termelődő kollagént folyamatosan pótoljuk. 

„A gyöngypor különlegessége, hogy belekeverhetjük a krémeinkbe is, tehát ha lefekvés előtt bekenjük az arcunkat egy éjszakai ápolóval, bátran keverjünk a krémhez egy kis adag port. 

A gyöngypornak magas az ásványi anyag és nyomelem tartalma, emellett erős gyulladásgátló hatással bír.

Tudjuk, hogy az öregedés és a gyulladás kéz a kézben jár, tehát ha a gyulladást leállítjuk, az öregedés is lelassul” – nyilatkozta dr. Pónyai. Hozzátette: 

ezt a rutint nemcsak a nőnek, hanem a férfiaknak is ajánlja, hiszen számukra is fontos, hogy törődjenek a bőrükkel.

Hogyan használjuk a gyöngyport?

Ásványi púderként használható sminkhez, illetve belekeverhető közvetlenül a sminkbe vagy kedvenc krémünkbe, de akár arcmaszkot is készíthetünk belőle. Érdekesség, hogy Vu császárnő, a kínai történelem egyetlen női császárnője és a királyi család más tagjai szintén kozmetikai előnyei miatt használták.

A kollagén jótékony hatásai

A gyöngyporban található konchiolin nevű fehérje ösztönzi a szervezet saját kollagéntermelését. De mire is jó a kollagén? Nevét egy görög szóból kapta, melynek jelentése „ragasztó”, ami nyilvánvalóan a test összetartó képességére utal. A kollagén is, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Főként glicin, prolin, alanin és hidroxiprolin alkotja az aminosavprofilját. Hatására gyorsabban nőnek, illetve kevésbé töredeznek a körmök. Rugalmassá és hidratálttá teszi a bőrt, csökkenti a ráncokat, valamint az UV-károsodás ellen is hasznos. Segítséget nyújt az inak és a szalagok egészségének megőrzésében, hozzájárul a reumás megbetegedések és a porckopás megelőzéséhez. A jobb eredmények érdekében érdemes a kollagén peptidek mellé kalciumot is fogyasztani. 

Magas kollagén tartalmú ételek

A kollagénben gazdag ételek közé tartozik a csontleves, spirulina, tőkehal, tojás, zselatin, marha- és csirkehús.

(Borítókép: Óceáni gyöngyök, illusztráció Fotó: Getty Images)