Manapság igen sokat lehet hallani és olvasni a kollagénről, melynek rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. A kollagén egy vázfehérje, a sejtek egyik alapvető alkotóeleme, mely a szöveteket rugalmasan köti össze és szervezetünk magától képes előállítani. Segít feszesen tartani a bőrt, természetes módon bomlik le és termelődik újra, idővel azonban egyre kevesebb termelődik, ezért lesznek lazábbak, kevésbé feszesek a kötőszövetek, ezáltal a bőr is. A mozgásszervrendszer épségéhez is hozzájárul és támogatja az izmok, ízületek egészséges működését is. 

A kollagén pótlásával nem csak a bőr öregedésének lassítása a cél, hanem egészségügyi szempontból is fontos elem. A kollagéntermelés lassulási folyamata körülbelül 20 éves kor után kezdődik és úgy 60 éves korral le is áll. 

Milyen jelei vannak, ha a kollagéntermelés már nem a régi, és mit tehetünk ellene?

A tápanyagszegény táplálkozás, a dohányzás és a túlzott UV-sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést. Ha pedig szervezetünkben csökken az említett vázfehérje, kevésbé rugalmas lesz a bőr, az arc egyes területein finomráncok alakulnak ki, idővel a ráncok mélysége nő, a bőrön ejtett sebek pedig lassabban gyógyulhatnak.

A kollagéntermelést és a meglévő kollagén mennyiségét számos módon növelhetjük és/vagy óvhatjuk. Íme néhány tipp:

1. Fényvédelem és antioxidánsok

Vigyázzunk a már meglévő kollagén mennyiségére a szervezetünkben, azaz lassítsuk a lebomlást. Ezt leginkább megelőzéssel, mindennapi fényvédelemmel és antioxidánsok használatával érhetjük el.

2. Szérumok, krémek

A kollagénmolekula nagyságából adódóan nem képes a bőr mélyebb rétegeibe beszívódni, tehát nem fog tudni ott érvényesülni, ahol kellene, ezért ne kollagénes krémet vásároljunk erre a célra.

A kollagénnek a bőrfelszínen egyedül hidratáló hatása tud lenni, mert a bőrfelszínen felületet képez, így kevésbé tud elpárologni bőrünkből a víz. Helyette olyan szérumot vagy krémet érdemes választani, amiben olyan hatóanyagok vannak, amelyek képesek mélyebbre hatolni és serkentik a természetes kollagén szintézist a bőrben. Ilyen például a C-vitamin, a retinol és retinol származékok, a glikolsav és a peptidek

– mondja Szabó Noémi, kozmetikus, a Herbiovit kozmetikai szakértője.

3. Kozmetikai kezelés

Ha kozmetikus, akkor először biztosan a fájdalmas, nyomkodó-tisztító kezelés jut a legtöbb ember eszébe. Ez a kezelés is nagyon fontos, hiszen szebb bőrképet kapunk általa, valamint a mitesszerek eltávolításával a hatóanyagok is sokkal jobban tudnak beszívódni. Emellett azonban nagy hangsúlyt kapnak már a bőrfeszesítő, bőrállapot javító és öregedés lassításra kifejlesztett kezelések. Ilyenkor a kozmetikus nem csupán hidratáló hatóanyagokat használ, hanem a fent említett kollagéntermelést serkentőeket is, valamint kiegészíti egy kozmetikai masszázzsal.

A kozmetikai masszázs hatásai:

  • az öregedést lassítja, a sejtek, rostok képződése felgyorsul (kollagéntermelés serkentés!)
  • feszesebbé, tónusosabbá válik a petyhüdt bőr
  • az elhalt hámsejtek gyorsabban válnak le
  • a bőr hőmérséklete nő, az erek kitágulnak, így a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása felgyorsul
  • a tápanyagok felszívódása is javul
  • a szeborreás bőr állapota javul, mivel hatására a faggyúmirigyek által termelt faggyú kiürülése folyamatos
  • a sápadt, fakó bőrt életre kelti, mert a melegebb szövetek között az érfalak kitágulnak, oxigéndússá válnak a sejtek

4. Fogyasszuk italpor vagy kapszula formájában

A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, mert úgy könnyebben képes felszívódni és beépülni. Arra azonban érdemes figyelnünk, hogy hidrolizált kollagén legyen.

A kollagén 3 aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek (ezek a kollagén peptidek). Erre a könnyen emészthetőség miatt van szükség, hogy a vérárammal emésztés után azonnal eljusson a szükséges helyekre. Minél kisebb a molekula tömege, annál jobban hasznosul. A hal, a marha és a sertés kollagének közül a hal kollagén peptidnek a legkisebb a peptid mérete. Az ajánlott napi adag 2000-2500 mg, de egyes felmerülő problémák esetén emelni is lehet a mennyiséget.