Mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki folyton rágja a körmét, vagy éppen ő mag az az illető. Ennek a rossz szokásnak számos oka lehet, köztük a leggyakoribb a stressz. Azonban körmeink igazi baktériumteleppé válthatnak, igy fontos, hogy minél előbb leszokjunk a körömrágásról.

Fogaink lehetnek az első áldozatok

Korábban már a Velvet is beszámolt azokról a szokásoktól, amiket a legjobban utálnak a fogorvosok, de a körömrágást is még felkerülhet a listára. Ez a rossz szokás okozhatja a fogak elmozdulását vagy letörését, továbbá a fogzománc megkopását is.

„A körömrágás súrlódást okoz a fog és a köröm között, ami idővel a fogak erodálódását okozhatja, ami más súlyos problémákhoz vezethet az út során, mint például ínygyulladás.

A körömrágás a fogak elmozdulását is okozhatja, ami hézagokhoz és a felső és alsó fogak helytelen elhelyezkedéséhez vezethet

–mondja Paul J. Condello amerikai fogorvos.

Begyulladhat az íny

Ínybetegséget és ínysorvadást egyaránt okozhat a körömrágás, mivel a körmök baktériumokat szállítanak a szájba. Az első legfeltűnőbb tünete ezeknek a rossz lehelet.

Fogcsikorgatás

A körömrágás növelheti a bruxizmus néven ismert krónikus fogcsikorgatás kialakulását, amely további egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a fejfájás, állkapocsfájdalom vagy a TMJ-szindróma.

A fogcsikorgatás súrlódása a körmökön fokozatosan lekoptathatja a védő zománcot, vagy a fogak megrepedését vagy letörését okozhatja.

–árulta el a szakértő.

Baktériumok

Fentebb már említettük, hogy a köröm alatt lévő baktériumok az ínygyulladáshoz is vezetnek, de valójában már a kezünkön rengeteg felhalmozódott baktérium található. Gondoljunk csak bele, hogy egy nap mennyi mindenhez hozzáér a kezünk, amit később a szánkba veszünk. A koronavírus idején is fokozott figyelemmel kellett lennünk a kézmosás iránt, de nem árt, ha a nyugodtabb időszakban is többszőr kezet mosunk egy nap és leszokunk a körömrágásról is.

Fertőzés

Ha rágjuk a körmeinket, fennáll a veszélye, hogy lógó köröm, benőtt köröm vagy fertőzés alakul ki.

  • A lógó köröm apró, beszakadt bőrdarabok, amelyek szó szerint a köröm mellett lógnak, és fertőzéshez vezethetnek, ha nem kezelik megfelelően. A körömrágók általában hajlamosak a lógó körmöket lerágni, ami több szabadon hagyott bőrt hagy, ami potenciálisan fertőződhet.
  • A benőtt körmök a bőr alatt nőnek, és nagyon fájdalmasak lehetnek. Bár ezek sokkal gyakoribbak a lábujjkörmöknél, a körömrágóknak óvakodniuk kell a benőtt körmökkel járó fájdalomtól és fertőzésveszélytől. Ha benőtt köröm keletkezik, azt azonnal kezelni kell, hogy megelőzzük a tünetek súlyosbodását és a súlyos fertőzést.
  • A körömfertőzés, más néven paronychia, akkor következik be, amikor baktériumok jutnak be a körömágybőr közelében lévő töredezett bőrbe, és fertőzést okoznak. A körömrágás repedéseket hoz létre a bőrön, ahová az ilyen baktériumok bejuthatnak, és a fertőzött bőrfelület vörösödését, gennyesedés, érzékenységet és melegséget okozhatnak. Ha nem kezelik, a paronychia a köröm károsodását okozhatja. Súlyosabb esetekben, bár ez ritka, a fertőzés átterjedhet az alatta lévő csontra, vagy a fertőzött körmöt tartalmazó ujjat vagy lábujjat el kell távolítani a további terjedés megakadályozása érdekében.

(Forrás)

(Borítókép: Körömrágás. Illusztráció: Getty Images)