Átfogó tesztidőszak után élesben is elindult a bőrgyógyászat Shazamjaként is emlegetett mesterséges intelligencia alapú technológia, amellyel a saját otthonunkból diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek.

Közel 700 bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák körülbelül 95 százalékát képes azonosítani egy magyar csapat által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú szoftver. A betegek gyógyulási esélyeit becslések szerint akár 30-40 százalékkal növelő AIP Derm segítségével több, mint 18 ezer pácienst vizsgáltak meg Magyarországon a tesztidőszakban, és több mint 900 rákbetegséget diagnosztizáltak így.

Kovács Máté, az AIPDerm.hu vezérigazgatója közölte, február 8-án élesben is elindult a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája által is jóváhagyott mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat. Mint mondta, a világon egyedülálló rendszer teljesen új ügyfélélményt nyújt a betegeknek, megváltoztatja a páciensek áramlását, az orvosok napi feladatait, mindeközben komolyan megnöveli a gyógyítás hatékonyságát.

„A páciensek a hét minden napján, a nap 24 órájában orvoshoz fordulhatnak a bőrproblémájukkal akár a saját kanapéjukról is. Ehhez csupán egy fotót kell készíteni az érintett bőrfelületről, majd a felvételt feltölteni pár alapadat és a TAJ szám megadását követően a rendszerbe. Innentől számítva maximum három napon, de akár két órán belül is visszajelzést kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen bőrbetegségben szenvedünk, mi a teendő vele” – mutatott rá.

A szoftverbe beépített mesterséges intelligencia nagyon nagy valószínűséggel meg tudja állapítani az adott bőrbetegséget, majd az erre kijelölt szakorvos állítja fel a végső diagnózist, aki ezután receptet írhat fel, vagy ha ez alapján úgy ítéli, szükséges, személyes kezelést javasolhat.

(Borítókép: Férfi krémezi az arcát, illusztráció Fotó: Getty Images)