Fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire.

Korábban a Velvet is beszámolt arról, hogy milyen formában érdemes fogyasztani a kávét, ahogyan arról is, hogy milyen betegségek esetén kerüljük a koffeint. Most arról rántjuk le a leplet, hogy valójában egészséges-e, ha rögtön ébredés után, éhgyomorra fogyasztjuk a feketét.

A kutatás eredményét nagyban befolyásolta, hogy pontosan milyen típusú kávéról (instant, koffeinmentes, koffeines, félkoffeines) volt szó, valamint az is, hogy hogyan fogyasztották a kávét (tejjel, tejszínnel, cukorral). Az ital emésztésre gyakorolt hatása is egy külön tényező volt.

Kávé és a gyomorsav

Sokan szeretnek egy csésze kávét reggel, rögtön ébredés után elfogyasztani, hogy gyorsan megkapják a szükséges koffein-mennyiséget

– kezdte Sarah Koszyk dietetikus. A szakértő kiemelte: a meglévő tanulmányok nem támasztják alá, hogy negatív hatással lenne szervezetünkre az éhgyomorra elfogyasztott kávé, ám mivel plusz gyomorsavat termel, megfontolandó ez azok számára, akik refluxszal, vagy gyomorégéssel küzdenek.

Egy a Clinical Gastroenterology and Hepatology című szaklapban korábban publikált tanulmány is megállapította, hogy a kávé, a tea és a szóda fogyasztása a résztvevők körében a reflux-tünetek növekedésével járt együtt.

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy figyeljünk oda testünk jelzéseire.  Amennyiben észrevesszük a kellemetlen gyomorégést a kávé után, akkor álljunk le annak fogyasztásával.

Ha érzékenyek vagyunk a koffeinre

Ha érzékenynek találjuk magunkat a feketekávéra, de nem tudunk lemondani róla, akkor adjunk hozzá tejet vagy tejszínt. Ha a kávét a reggeli elfogyasztása közben isszuk, azzal csökkenthetjük a felszívódási sebességet, ami mérsékeli az ital lehetséges mellékhatásait.

(EatingWell)

(Borítókép: Kávéfogyasztás. Fotó. Getty Images)