Jellegzetes íze és erőteljes illata miatt nem mindenki szereti, a fokhagyma mégis a legalapvetőbb fűszerek közé tartozik.

Az sem véletlen, hogy a népi gyógyászatban megfázás, influenza és más fertőzések esetén is bevetették, hiszen erősen antibakteriális, vagyis vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatással bír, valamint értisztító és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága közismert. 

Áldásos egészségügyi hatásai miatt ma már kapszula formájában is kapható ez a karakteres ízű, ősi gyógy- és fűszernövény, azt azonban már kevesen tudják, milyen formában szükséges fogyasztani annak érdekében, hogy a lehető legjobban ki tudja fejteni pozitív hatásait.

Ritkán lehet hallani erről, de

a fokhagyma egészségügyi célú fogyasztása elsősorban éhgyomorra javasolt. 

Sokan mégsem értenek egyet azzal, hogy fokhagymával kellene kezdeni a napot, mondván, hogy erőssége kikezdi a gyomrot. Ez azonban nem igaz. 

Egyes esetekben okozhat allergiás tüneteket, vagy előhozhat bizonyos gyógyszerekből mellékhatásokat, de ez nagyon ritkán fordul elő. 

Milyen pozitív hatásai vannak még?

A fokhagyma igazi csodaszer, melynek áldásos tulajdonságait sokáig lehetne sorolni. 

  • megelőzi a cukorbetegséget, a rákot, a tifuszt,
  • hatékony a depresszió és asztma ellen, de a szívnek és az érrendszernek is jó,
  • kezeli a hasmenést és a gyomorproblémákat,
  • javítja a máj és a húgyhólyag működését,
  • és idegrendszeri problémákat is megold.

(Bors, Sóbors)

(Borítókép: fokhagyma. Illusztráció: Shutterstock)