Egy nemrégiben publikált amerikai kutatás szerint van néhány olyan gyümölcs, melynek rendszeres fogyasztása fizikai aktivitással kombinálva gyors fogyáshoz és a testzsír elégetéséhez vezet.

Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt igazi szupergyümölcsnek tartják az áfonyát. A tudósok szerint napi 25 gramm fagyasztva szárított áfonya – ami körülbelül egy csésze gyümölcsnek felel meg természetes formájában –

arra készteti a szervezetet, hogy edzés közben több zsírt égessen el.

Ezek a kicsi, ugyanakkor rendkívül ízletes és egészséges bogyók segíthetnek az izmoknak megőrizni glikogénraktáraikat, azaz hozzájárulnak ahhoz, hogy az edzés tovább tartson, és jobb eredményeket érjünk el.

Zsíroxidációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a szervezetünk zsírsavakat bont le testmozgás közben. Intenzívebb edzés esetén a zsír oxidációjának mértéke csökken, és már nem biztosít elegendő üzemanyagot, ezért a szervezet kénytelen a szénhidrátokból felépülő glikogénraktáraihoz fordulni. Ha a glikogénszint csökken, a szervezet fáradékonyabbá válik, és ez az edzés hatékonyságán is érezhető lesz.

Az áfonya nagy mennyiségű antioxidánst, úgynevezett antociánokat tartalmaz. Ezek a vegyületek teszik mélylila árnyalatúvá ezt a gyümölcsöt, de a legfrissebb tanulmányok szerint fokozhatják a zsír oxidációját is.

A Kaliforniai Műszaki Állami Egyetem kutatócsoportja vizsgálta azt, hogy az áfonya serkenti-e ezt a folyamatot. A vizsgálatban 11 egészséges férfi kerékpáros vett részt, akiknek az volt a feladatuk, hogy 40 percen át biciklizzenek, de csak mérsékelt tempóban. A kutatók 10 percenként vérmintát vettek tőlük.

A vizsgált személyek két héten keresztül napi 25 gramm fagyasztva szárított vad áfonya port fogyasztottak, amely 375 gramm antociánt tartalmazott. Az áfonyafogyasztást követően is vettek vért tőlük.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a zsír oxidációs rátája 20 perces edzéssel 19,7 százalékkal, 30 perces edzéssel 43,2 százalékkal, 40 perces edzéssel pedig 31,1 százalékkal nőtt, vagyis 

az önkéntesek jóval több zsírt égettek az áfonyafogyasztást követően. 

A szakértők kiemelték: a fáradtságot jelző laktát-szint is csökkent a vizsgált személyek vérében, ami arra utal, hogy az állóképességük is jelentősen javult.

(Kiskegyed)

(Borítókép: gyümölcsök. Illusztráció: Getty Images)