Ha egy beszélgetés során felmerül az egészséges táplálkozás témaköre, biztosan elhangzik az a mondat is, hogy „az vagy, amit megeszel”. A táplálkozás napjainkban is az egyik legvitatottabb téma, ám abban szinte mindenki egyetért, hogy az étkezés az egészség egyik legfőbb sarokköve.

Vannak olyan ételek, amelyekre minden nőnek szüksége van, de azokról az élelmiszerekről is létezik lista, amelyek a férfiak számára elengedhetetlenek az egészségük megőrzése érdekében. Alább arról a 11 szuperélelmiszerről olvashat, amelyeket a táplálkozási szakértők szerint a hét minden napján enniük kellene a férfiaknak.

1. Spenót

Bár számos jótékony hatása ismert, a spenót mégsem örvend nagy népszerűségnek. A férfiak többsége nem is nagy zöldségfogyasztó: Maggie Moon táplálkozási szakértő szerint tízből kilenc férfi nem fogyasztja el a napi javasolt zöldségmennyiséget, vagyis a napi öt étkezésük során alig esznek ezekből a vitaminokban gazdag ételekből. Az egészséges táplálkozás nem a lemondásról szól: annak kulcsa a változatosság, minden élelmiszer helyet kaphat az étrendben ésszerű adagokban. A jellegzetes leveles zöldségeket, például a spenótot is érdemes a hét minden napján fogyasztani. A spenót természetben előforduló nitrát vegyületek forrása, amelyek megnyitják az ereket, így javítva a véráramlást és megkönnyítve a szív terhelését.

2. Mandula

Az uzsonnát minden nap fel lehet dobni egy kevés mandulával. Ez a csonthéjas termés kiváló magnéziumforrás. Ezzel kapcsolatban egy másik szakértő, Keri Gans mondta el, hogy korábban publikált kutatások azt mutatják, hogy a magnéziumhiányos férfiak tesztoszteronszintje is alacsonyabb lehet. A magnézium többek között a szív egészségének megőrzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik, de szükséges a normál csontozat, fogazat fenntartásához, valamint hozzájárul a normál izomműködéshez is.

3. Joghurt

Gans kiemelte: bár a férfiak rendszeresen hangoztatják, hogy csak a nőknek van okuk aggódni csontjaik egészségéért, a csontritkulás mindkét nemet veszélyezteti, ezért nagyon fontos a kalciumbevitel is. A szakértő szerint érdemes rendszeresen joghurtot fogyasztani, de csak a hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatokat. A legjobb, ha gyümölccsel és diófélékkel dobjuk fel azokat.

4. Paradicsom

A férfiaknak likopin tartalmú ételeket is rendszeresen kellene fogyasztaniuk. A likopin leginkább onnan ismert, hogy a paradicsom és a paprika piros színét, valamint a grapefruit rózsaszín árnyalatát adja, de statisztikai és kutatási adatok alátámasztják betegségmegelőző tulajdonságát is. Számos daganatos megbetegedés kialakulását képes megakadályozni. Kedvező élettani hatása nagyrészt magas antioxidáns-tartalmával magyarázható. A férfiakat a prosztataráktól is megóvhatja.

5. Krumpli

Az Eat this, not that! összeállításában a szakértők kiemelik, hogy a férfiak is hajlamosak kiiktatni étrendjükből a krumplit annak magas szénhidráttartalma miatt. A burgonya mellett szól azonban többek között, hogy rengeteg káliumot tartalmaz, többet mint például egy banán. Ráadásul 100 gramm burgonya a napi C-vitamin szükséglet felét fedezi. Ez a zöldség a teljesítményt is segíti. 

6. Szardínia

A szardínia egészség- és pénztárcabarát étel is egyben. Fogyasztásával kiváló minőségű fehérjét juttatunk a szervezetünkbe, ami hozzájárul az izomtömeg fenntartásához és növekedéséhez. Ez az egyik legjobb omega-3 zsírforrás, amely segít csökkenteni a gyulladást és az összes krónikus betegség kockázatát, beleértve a szívbetegségeket.

7. Áfonya

Több vizsgálat is igazolja, hogy a rendszeres áfonyafogyasztás nagymértékben csökkenteni tudja a mell-, szájüreg-, vastagbél- és prosztatarák kialakulásának kockázatát.

8. Avokádó

Az avokádó nem éppen tartozik a kalóriaszegény ételek közé magas zsírtartalma miatt, de nem szabad megijedni tőle. Ezek telítetlen zsírsavak, melyek főként szív- és érrendszerünknek hasznosak. A kutatások szerint azok az emberek, akik rendszeresen esznek avokádót, sokkal kevesebb eséllyel lesznek szívbetegek. 

9. Teljes kiörlésű ételek

A táplálkozási szakértők szerint a férfiaknak minden nap kellene teljes kiörlésű termékeket fogyasztaniuk. Míg a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek csökkentik, addig a feldolgozott húsfélék növelik a vastagbélrák kockázatát. Ez a betegség a férfiakat leggyakrabban érintő daganatos megbetegedések közé tartozik.

10. Egy pohár vörösbor

A hangsúly szigorúan az egy poháron van – emelik ki a táplálkozási szakértők. Napi egy pohár vörösbor elfogyasztása pozitív hatással van az agyra, nem mellesleg egy tanulmány szerzői kimutatták, hogy csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát idős férfiaknál, a nőknél azonban nem.

11. Görögdinnye

A nyár nagy kedvencét, a görögdinnyét is ajánlják a szakértők, jóllehet ehhez a gyümölcshöz az év ezen időszakában igen nehéz hozzájutni. A benne lévő, prosztataráktól védő likopin az, amely miatt áldásos hatással van a férfiakra.

(Borítókép: salátát fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)