Korábban már beszámoltunk róla, hogy milyen ételek okozhatnak fejfájást, ahogyan arról is, hogyan győzhető le a kellemetlen migrén akár egyszerű házi praktikákkal. Most azt is megtudhatja, miért csap le a migrénes fejfájás általában mindig ugyanabban a napszakban.

A legújabb kutatások szerint ennek a jelenségnek biológiai oka van és mindez a test belső órájához, a cirkadián rendszerhez köthető. A kutatók az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóiratában számoltak be eredményeikről.

Észrevettük, hogy sok fejfájásban szenvedő betegnek minden nap ugyanabban az időben fáj a feje

– mondta a tanulmány szerzője, dr. Mark Joseph Burish, a Texasi Egyetem Houston-i Egészségtudományi Központjának munkatársa.

Belső óránk a hibás

Azizi Seixas, az úgynevezett Transzlációs Alvás- és Cirkadián Tudományok Központjának vezetője elmondta, hogy a szervezet belső biológiai órája irányítja a migrénes folyamatot, amely körülbelül 24 óránként ismétlődik. Ez a cirkadián ritmus befolyásolja az élettani folyamatokat, mint az alvás-ébrenlét ciklust, a hormonokat, az anyagcserét, az immunrendszer működését.

Tehát ha a cirkadián ritmusunk felborul, az negatív hatással lehet ezekre a folyamatokra, ami fáradtsághoz, hangulatzavarhoz és olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint az elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, valamint fejfájás, migrén.

(IN)

(Borítókép: Migrén. Illusztráció: Getty Images)