A kultikussá vált kotyogós kávéfőző Európában máig nagy népszerűségnek örvend, hiszen olcsó, erős kávét főz, könnyen kezelhető és tisztítható, ezért szinte minden háztartásban megtalálható. A legtöbben azonban nem tudják szakszerűen használni.

Elsőre nem is tűnik akkora vasziszdasznak a kotyogós kávéfőző használata, de bizonyos szabályokra nem árt figyelni. Ezekkel az olaszok tökéletesen tisztában vannak, a magyarok azonban többnyire nem.

Nem mindegy, milyen fajta

Minél jobb minőségű kávét választunk, a főzet annál finomabb lesz, de nem a márka a legfontosabb. Próbáljunk frissen őrölt kávét használni.

Fontos a víz minősége

Az sem teljesen mindegy, milyen víz kerül a kotyogósba. Olaszországban szinte mindenütt szűrt, lágyított vízből készítik a kávét, ettől lesz az állaga rendkívül krémes. A kemény csapvíz lerakódást eredményez, az kávé pedig durvább állagú lesz tőle.

Figyeljünk a tárolásra

A közepes finomságúra őrölt kávénkat célszerű légmentesen tárolni egy száraz, sötét, hűvös helyen. A minősége ugyanis nedvesség, fény és oxigén hatására romlani kezd.

(Bors, Mindmegette)

(Borítókép: kávéfőző. Illusztráció: Getty Images)