Elsőre nem is tűnik akkora vasziszdasznak a kotyogós kávéfőző használata, de bizonyos szabályokra nem árt figyelni. Ezekkel az olaszok tökéletesen tisztában vannak, a magyarok azonban többnyire nem.
Nem mindegy, milyen fajta
Minél jobb minőségű kávét választunk, a főzet annál finomabb lesz, de nem a márka a legfontosabb. Próbáljunk frissen őrölt kávét használni.
Fontos a víz minősége
Az sem teljesen mindegy, milyen víz kerül a kotyogósba. Olaszországban szinte mindenütt szűrt, lágyított vízből készítik a kávét, ettől lesz az állaga rendkívül krémes. A kemény csapvíz lerakódást eredményez, az kávé pedig durvább állagú lesz tőle.
Figyeljünk a tárolásra
A közepes finomságúra őrölt kávénkat célszerű légmentesen tárolni egy száraz, sötét, hűvös helyen. A minősége ugyanis nedvesség, fény és oxigén hatására romlani kezd.
(Bors, Mindmegette)
(Borítókép: kávéfőző. Illusztráció: Getty Images)