Még ki sem ment a szeméből az álom, máris a kávéscsészéhez nyúl? Ha igen, van egy rossz hírünk: ezzel pont azt az élénkítő hatást veszíti el, ami miatt meginná, ugyanis nem mindegy, hogy a nap mely szakában, illetve a feladatainkhoz mérten pontosan mikor fogyasztunk el egy jó feketét.

Sokunknak a reggeli rituálé részét képezi egy csésze forró kávé, a lakást belengő finom illat. Enélkül el sem tudjuk képzelni a napunkat, hiszen valahogy lendületet kell vennünk, mielőtt beleássuk magunkat a napi teendőkbe. Annál rosszabbat azonban nem is tehetünk, minthogy ébredést követően egyből a fekete nedűhöz nyúlunk.

Mint arról egy korábbi cikkünkben írtunk, a kortizol nevű stresszhormon nagyban befolyásolhatja a kávé ránk gyakorolt hatását. Ha akkor isszuk, amikor a hormonszint magas, akkor éberség helyett ingerlékenységet, akár szédülést is tapasztalhatunk, nem beszélve a fokozott gyomorsavtermelésről és az esetleges gyomorbántalmakról.

Mikor igyunk tehát kávét?

Azon túl, hogy betartjuk a fentebbi cikkben foglaltakat, érdemes számolnunk azzal, hogy a nap folyamán mikor lesz szükségünk egy kis extra löketre.

Szakértők szerint ugyanis a kávé hatása nagyjából 30 perc után jelentkezik.

via GIPHY

„Ha átlagos koffeintoleranciával rendelkezünk, akkor a kávézást követő 1-6 órában éberebbnek kell éreznünk magunkat. Ugyanakkor minél közelebb esik az adott feladat a kávéfogyasztás időpontjához, annál jobban fogunk tudni koncentrálni” – fejtette ki Tamar Samuels dietetikus, a Culina Health társalapítója.

(Borítókép: Kávézó férfi. Illusztráció: Getty Images)