Sokan el sem tudják képzelni a reggelüket kávé nélkül, ám a szakértők szerint nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk az élénkítő nedűt. A kávé állítólag evés után többet árthat, mint használ: kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Ráadásul nemcsak az egészségre, de a megjelenésre is rossz hatással lehet.

1. Könnyebben kiszáradhat a bőr

A kávénak önmagában is van némi dehidratáló hatása, azonban akkor, ha evés után isszuk, különösen szárítja a bőrt. Ez azért van, mert az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezet nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból. Többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az szárazság formájában hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában: az arcbőr sápadt lesz, a ráncok hangsúlyosabbá válnak.

2. Árthat a fogaknak

Mint fentebb írtuk, a szervezet nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból az evés után fogyasztott kávé miatt. Kevesebb kalciumot is vesz fel, amit muszáj pótolni a fogak egészsége érdekében. Ha mindig étkezés után kávézik, és egyéb módon nem pótolja a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezete a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, begyulladhat az íny is. 

3. Megnőhet a rossz koleszterinszint

Aki rendszeresen fogyaszt kávét, annak azért is érdemes odafigyelni arra, hogy ne közvetlenül étkezés után tegye, mert a túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet.

4. Roncsolhatja a hajat

A haj is megsínyli, hogy a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben. Vashiány esetén a haj nem jő, de idővel hullást is eredményezhet. 

A kávét érdemes inkább  az étkezések közötti időszakra időzíteni. Éhgyomorra sem szabad, mert az  a gyomornak árt.

( MN )

(Borítókép: reggeli kávé. Illusztráció: Getty Images)