A kereskedelmi expedíciózás térhódítása révén a '90-es évek óta folyamatosan nő a Mount Everestet meghódítani vágyók száma, a csúcstámadásokkal együtt pedig a hegyen hátrahagyott hulladék mennyisége is.

Amikor Edmund Hillary és Tendzing Norgaj elsőként kitűzték zászlójukat a világ legmagasabb csúcsán, az extrém magashegyi expedíciók még ritkaságszámba mentek, és egészen más körülmények között zajlottak, mint manapság. A kereskedelmi expedíciózás térhódítása révén a ‘90-es évek óta folyamatosan nő a Mount Everestet meghódítani vágyók száma, a csúcstámadásokkal együtt pedig a hegyen hátrahagyott hulladék mennyisége is: becslések szerint egyetlen mászó 8 kg szemetet termel a nagyjából 40 napos expedíció során.

Idén a nepáli szemétszedő csapatok az Everestről, a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsáról és a 8516 méter magas Lhocéről összesen 13 621 kilogramm szemetet távolítottak el, míg a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőiről 18 529, illetve 3567 kilogrammot hoztak le a több mint két hónapos akció során. 

Ez összesen 35 708 kilogramm hulladékot jelent.

Áldozatokat is követelt az akció

A szemétszedési kampány március 28-án indult és a környezetvédelmi világnapon (június 5-én) ért véget. Két, a csapatokkal tartó serpa meghalt, a nepáli hadsereg négy katonája pedig megsebesült az akció során. A Himalája csúcsain 2019 óta vezeti a szemétszedést a nepáli hadsereg, ebben az évben három csapattal végezték az akciót. Az Everest intenzív takarítását 2019-ben kezdte meg a nepáli turisztikai intézet és a hadsereg: a Covid miatt kevesebb volt a turista, így több tonna szemetet és négy holttestet is lehoztak a hegyről.

A tragikus sorsú Suhajda Szilárd is beszámolt a problémáról

Az Everest tekintetében a 8000 méter közelében található 4-es tábor környékén a legnagyobb a probléma, erről írt korábban a tragikus sorsú Suhajda Szilárd is.

„A Lhoce 4-es tábora apokaliptikus látványt nyújt. Megdöbbenek, mert ezek mind tavalyi sátrak maradványai. Ha belegondolok, hogy NÉGY(!!!) órán keresztül vágtam a helyet a sátramnak, megmásztam a csúcsot és aztán minden motyómat le is vittem magammal, büszkeség tölt el!” – írta korábban Suhajda.

(hazipatika.com)

(Borítókép: Szemétszedés Himalájában. Fotó: China News Service/Getty)