Ha csak öt indokot szeretnénk kiemelni, ami miatt érdemes algát fogyasztanunk, azok a következők: ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben, tapasztalt daganatellenes hatással bír, koleszterincsökkentő képességgel bír, magas szinten méregteleníti a szervezetet és energiát biztosít az egész testnek. Az algafogyasztásnak azonban ennél sokkal összetettebb előnyei vannak.
Az algafélék kimondottan táplálók, és hétszer annyi fehérjét tartalmaznak, mint a hús vagy a hal.
„Az alga az első életformák egyike, amely megjelent a Földön és a szakértők szerint minden mai életforma alapjait is az algák képezik. Talán éppen ezért van olyan tulajdonsága, hogy míg az étrend-kiegészítőként bevitt vitaminoknak csak egy bizonyos százaléka tud felszívódni a szervezetben, addig az alga szinte teljes egészében képes hasznosulni. Ráadásul, ha megnézzük, Japánban a legegészségesebbek az emberek, miközben őket sem kerülik el a káros behatások és a stressz. Az ő étrendjükben azonban nagyon régóta szerepel az alga, ez pedig szorosan közrejátszhat abban, hogy náluk a legmagasabb a várható életkor, az egészséges évek száma és sokkal alacsonyabb a megbetegedések száma is.” – fejtette ki Gáncs László szakértő.
Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy több világsztár sportoló is beépítette az algát az étrendjébe, ugyanis rájuk is rengeteg jótékony hatást gyakorol ez a növény.
Az alga a sportolóknak különösen fontos, ugyanis a következő kedvező hatásokat is nyújtja:
- gyorsítja az anyagcserét;
- A-, B1-, B2-, C-, D-, E- és K-vitamint, vasat és rostot tartalmaz, valamint sokkal több kalciumot, mint például a tej;
- gyulladáscsökkentő hatású;
- segíti az immunrendszer működését.
Egy jó algakészítmény nem csak támogatja a szervezetünket, de hármas hatással is bír és gyakorlatilag feleslegessé teszi egyéb étrend-kiegészítők fogyasztását, kímélve ezáltal a pénztárcánkat is.
(Borítókép: Ázsiai férfi algát eszik. Illusztráció: Sean De Burca/Getty)