Az algafogyasztás előnyeit a japánok már évszázadok óta ismerik. Ez az a táplálékkiegészítő ugyanis, aminek a fogyasztása elképesztő mértékben képes hozzájárulni az egészségmegőrzéshez és a kutatások alapján a már kialakult egészségügyi nehézségek kezeléséhez is.

Ha csak öt indokot szeretnénk kiemelni, ami miatt érdemes algát fogyasztanunk, azok a következők: ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben, tapasztalt daganatellenes hatással bír, koleszterincsökkentő képességgel bír, magas szinten méregteleníti a szervezetet és energiát biztosít az egész testnek. Az algafogyasztásnak azonban ennél sokkal összetettebb előnyei vannak.

Az algafélék kimondottan táplálók, és hétszer annyi fehérjét tartalmaznak, mint a hús vagy a hal. 

„Az alga az első életformák egyike, amely megjelent a Földön és a szakértők szerint minden mai életforma alapjait is az algák képezik. Talán éppen ezért van olyan tulajdonsága, hogy míg az étrend-kiegészítőként bevitt vitaminoknak csak egy bizonyos százaléka tud felszívódni a szervezetben, addig az alga szinte teljes egészében képes hasznosulni. Ráadásul, ha megnézzük, Japánban a legegészségesebbek az emberek, miközben őket sem kerülik el a káros behatások és a stressz. Az ő étrendjükben azonban nagyon régóta szerepel az alga, ez pedig szorosan közrejátszhat abban, hogy náluk a legmagasabb a várható életkor, az egészséges évek száma és sokkal alacsonyabb a megbetegedések száma is.” – fejtette ki Gáncs László szakértő.

Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy több világsztár sportoló is beépítette az algát az étrendjébe, ugyanis rájuk is rengeteg jótékony hatást gyakorol ez a növény.

Az alga a sportolóknak különösen fontos, ugyanis a következő kedvező hatásokat is nyújtja:

  • gyorsítja az anyagcserét;
  • A-, B1-, B2-, C-, D-, E- és K-vitamint, vasat és rostot tartalmaz, valamint sokkal több kalciumot, mint például a tej;
  • gyulladáscsökkentő hatású;
  • segíti az immunrendszer működését.

Egy jó algakészítmény nem csak támogatja a szervezetünket, de hármas hatással is bír és gyakorlatilag feleslegessé teszi egyéb étrend-kiegészítők fogyasztását, kímélve ezáltal a pénztárcánkat is.

(Borítókép: Ázsiai férfi algát eszik. Illusztráció: Sean De Burca/Getty)