Egy fizikoterapeuta és egy háromszoros világbajnok vadvízi evező közösen hívta fel a figyelmet arra, hogyan érdemes sétálnunk ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük az egészségünket.

Sétálunk a munkába, sétálunk a vízparton, sétálunk a kutyával: egy nap többször is utcára lépünk, még ha csak a sarki boltba is ugrunk le egy doboz tejért. A gyaloglás már önmagában jót tesz az egészségünknek, ha azonban odafigyelünk néhány dologra, akkor napi 8 ezer lépés akkor is elég mozgást jelent, ha nem sportolunk mellette semmit.

A Velvet is írt arról a 23 éves nőről, aki a rendszeres sétálásnak köszönhetően szabadult meg 44 kilótól. Nemrég a séta egészségre gyakorolt pozitív hatásairól vallott egy podcastben Kelly Starret amerikai fizikoterapeuta és felesége, a háromszoros világbajnok vadvízi evező, Juliet. A házaspár arról beszélt, hogy bármilyen életkorban építhetjük a mozgásra az életünket, ennek részeként azt is részletesen kifejtették, hogyan érdemes sétálnunk ahhoz, hogy hatékonyabban támogassuk az egészségünket.

A Dressed Up Walking (Felszerelkezett séta) névre keresztelt elgondolás lényege, hogy séta közben egyéb tevékenységeket is végezzünk. Az első, hogy érjük el a napi 8 ezer lépést, amit több rövid sétával is megtehetünk. Ha ezt sikerül rutinszerűen beiktatnunk a mindennapjainkba, akkor a sétánkat elkezdhetjük különböző tevékenységekkel tarkítani, amelyek a következők:

Légzőgyakorlatok

Kelly Starrett tanácsa szerint séta közben érdemes légzőgyakorlatokat beiktatni. Ügyeljünk rá, hogy 3 másodperc alatt beszívjuk, majd 3 másodpercig bent tartsuk, végül 3 másodperc alatt kifújjuk a levegőt az orrunkon át. Ezzel a szén-dioxid tűrőképességünket növeljük, segítve a testünket abban, hogy jobban felhasználja a szükséges oxigént. Ezen kívül a szabályos légzésre trenírozzuk önmagunkat. Saját bevallása szerint Kelly akkor is végzi ezeket a gyakorlatokat, amikor iskolába viszi a gyermekét.

Súlyzózás

Egy séta alkalmával Juliet egy 30 kilós követ cipelt, a séta közbeni emelés ugyanis fejleszti az erőnlétet és az izomzatot. A házaspár azt tanácsolja, hogy egy néhány kiló nehezékkel kezdjünk, majd fokozatosan emeljük a séta közben cipelt súlyt. Természetesen ehhez a gyakorlathoz szigorúan figyelembe kell vennünk az éppen aktuális egészségi állapotunkat. Ha például hátfájásra vagy egyéb hasonló tünetre van panasz, érdemes halasztani a séta közbeni súlyzózást.

Gyorsulás

Alkalomadtán gyorsíthatunk a tempón, a gyorsgyaloglás ugyanis bizonyítottan javítja a kardiorespiratorikus állóképességünket, vagyis a szív- és érrendszerünk azon képességét, hogy a tartós fizikai aktivitás során oxigént szállítson a vázizomzatba.

(Borítókép: Sétáló férfi. Illusztráció: Getty Images)