Egyre erőteljesebb panaszokat okozhat az allergiásoknak a parlagfű, a gyomnövény pollenje ugyanis egyre nagyobb koncentrációban van jelen a levegőben.

Mint arról korábban a Velvet is beszámolt, becslések szerint évente mintegy 10 milliárd forintot tesz ki a parlagfű-allergia kezelésére szükséges gyógyszerek költsége, a kapcsolódó egyéb költségekkel (kieső munkaidő, orvosi ellátás stb.) a nemzetgazdaságot érő kár pedig 30-35 milliárd forintra rúghat.

Bár a jelenlegi csapadékosabb időjárásnak köszönhetően átmenetileg enyhül a pollenterhelés és egyelőre a parlagfű pollenkoncentrációja is alacsony, az a hidegfront elvonultával egyre inkább növekedni fog a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint.

Helyenként a tüneteket okozó középső szintet is eléri majd, így az allergiások a következő napokban olyan kellemetlen panaszok megjelenésére számíthatnak, mint az orr- és szájnyálkahártya-viszketés, orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés.

„Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében” – áll a jelentésben. Ezenkívül egyéb életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé érintkezzen szervezetünk az allergén pollenekkel. Hogy pontosan milyen lehetőségeket érdemes számba venni ilyenkor, arról a Facebookon tett közzé részletes infovideót az NNK.

(HáziPatika)

(Borítókép: Allergiás tüneteket produkáló férfi. Illusztráció: Getty Images)