A vaj és a margarin között nem könnyű választani, hiszen mindkét terméknek vannak előnyei és hátrányai.
A vaj ellen magas kalória-, telítettzsír- és koleszterintartalmát hozzák fel, mellette szól ugyanakkor, hogy természetes vitaminforrás, és gazdag antioxidánsokban. Eközben a margarin elleni legfőbb érv az, hogy hidrogénezett növényi olajokból állítják elő, ezért magas a zsírtartalma, de egyesek a pálmaolajtartalma miatt is aggódnak.
Jonathan Wolf szakértő azonban egy érdekes alternatívát kínál a vaj és a margarin helyettesítésére:
az extra szűz olívaolajat.
Szerintem az extra szűz olívaolaj kétségtelenül a legegészségesebb zsír vagy olaj, amit bárki fogyaszthat
– mondta, ám nem mindenki képes lemondani arról a krémes textúráról, ami a margarin vagy a vaj jellemzője.
(life.hu)
(Borítókép: Olivaolaj. Illusztráció: annick vanderschelden photograph/Getty)