Az összes kardiovaszkuláris betegség közel 70 százaléka valamilyen módon a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a melyek a leggyakoribb balesetek, amelyekben elhunynak az emberek. Nos, ha a nem balesetek miatti halálozásokat vesszük számításban, akkor a szív- és érrendszeri betegségek magasan vezetik a listát, ami óvatosságra kell intsen mindenkit. 

Megdöbbentőnek tűnhet, de az összes kardiovaszkuláris betegség közel 70 százaléka valamilyen módon a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza – írja a hazipatika.com

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség.

Ezek mind-mind olyan egyedi tünetek, amelyek együttes következménye lehet a szív-érrendszeri megbetegedés, és amelyek általában visszavezethetők az egyén étkezési szokásaira. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa elárulta, hogy az embereknek sokkal jobban kéne figyelniük a táplálkozásra. 

„Az életmód szerepe felbecsülhetetlenül nagy a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, ám ezzel a páciensek jelentős része nincs tisztában, ahogyan az egészségtelen életmód okozta kockázatokkal sem. Az életmód okozta összhatást nehezen lehet mérni és számszerűsíteni, azonban

kijelenthető, hogy az összes szív-érrendszeri betegség közel 70%-a a nem megfelelő, nyugati típusúnak nevezett táplálkozás talaján alakul ki.

Ennek fényében pedig nyilvánvaló, mennyire fontosak azok a döntések, amelyeket a saját egészségünk megőrzésének érdekében hozunk: a rendszeres fizikai aktivitás, az optimális testsúly elérésre és fenntartása, a vérnyomás, a vércukor és a koleszterin célértékek beállítása, valamint a stresszfeldolgozás. A nyilvánvalóan egészségromboló szokásokról, mint például a dohányzás, szerhasználat nem is beszélve” – mondta a szakember.

Kalkulátor segít az egészséges szint elérésében

A SCORE2 nevű, ingyenesen elérhető program az egyes változók megadásával (életkor, nem, szisztolés vérnyomás, össz-, HDL- és LDL-koleszterin, valamint dohányzás) kiszámolja az elkövetkező 10 évre vonatkozó halálos és nem halálos kardiovaszkuláris események rizikóját. A kalkulátorral az is kiszámítható, mennyire csökken valaki 10 éves rizikója, amennyiben a módosítható kockázati tényezőkön sikeresen változtat. A kalkulátor ide kattintva érhető el (Magyarország a „High risk” kategóriába tartozik – a szerk.).

(Borítókép: Mellkasi fájdalmakkal bíró férfi. Illusztráció: manusapon kasosod/Getty)