Senki sem szeret órákon át forgolódni az ágyában, anélkül, hogy elaludna. Ha ön is így érez, jó hírünk van: létezik rá megoldás. Egy új kutatás alátámasztja egy egyszerű, de hatékony megoldást az elalvási problémákra: a zenét.

Bár sok ember használ zenét az elalváshoz, eddig kevés részletes kutatás foglalkozott azzal, hogy pontosan milyen típusú zenét választanak az emberek az elalváshoz. A Spotify adatainak friss elemzése azonban választ ad erre a kérdésre. 

Milyen zene segít a legjobban?

A kutatók olyan zenéket gyűjtöttek össze egy listában, melyek címében vagy leírásában az „alvás” szó vagy annak variációi szerepeltek. A listáról kizárták azokat a tartalmakat, amelyek nem zenék, mint például a podcastok vagy a természeti hangok. Az elemzés szerint az ambient zeneszámok vezették a listát, de kortárs rádiós dalok, popslágerek és indie zenék is gyakran előfordultak. Meglepetésre a klasszikus és hangszeres zenék kevésbé voltak népszerűek, mint a pop és rap.

Miért hatékony a zene az elalváshoz?

Dr. Alex Dimitriu szerint az agyunk előnyben részesíti a kiszámítható és strukturált ritmusokat.

”Még a gyorsabb, energikusabb zenék is elősegíthetik az elalvást, ha következetesek, szimmetrikusak és kiszámíthatóak” – mondja. Kiemelte, hogy az ismerős dalok előnyben részesülnek, mivel az újdonságok ébren tarthatnak.

Hogyan használjuk a zenét az alváshoz?

A szakember szerint a zene az egyik leghatékonyabb eszköz az alvás elősegítéséhez. A megfelelő dallamok segítségével gyorsabban relaxálódhatunk és mély álomba merülhetünk. A zene hatékonyságának maximalizálásához az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

  1. Kerüljük a fejhallgatót, hogy ne zavarja az alvásunkat.
  2. Állítsunk be időzítőt, hogy a zene magától kikapcsoljon egy idő után.
  3. Figyelembe véve az alvásminőség javaslatait, például, hogy ne nézzünk képernyőt lefekvés előtt.

Az alvási rutin szerepe

Egy másik alvásszakértő Dr. Kuljeet Gill szerint, az alvás sikerességének kulcsa egy következetes alvás-ébrenlét ciklus. A megfelelő rutin kialakításához szükségünk van egy emlékeztetőre is, amely jelzi, hogy itt az idő aludni.

Ez az emlékeztető lehet például a zene”

– mondja Dr. Gill.

Forrás: egészségkalauz

(Borítókép: egy nő, aki nem tud aludni éjszaka. Illusztráció: Getty Images)