Idén júliusban futótűzként terjedt a hír, miszerint az üdítőitalokban használt népszerű édesítő, az aszpartám rákkeltő lehet. Az 1970-es évek óta széleskörűen használt dipeptid származékot azóta több kutatásban is vizsgálták, nemrég pedig egy igen aggasztó eredmény született.

Mint azt a nyáron a Velvet is megírta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is rákkeltőnek minősítette a különféle üdítő- és energiaitalokban hasznosított édesítőszert, az aszpartámot, habár felhívták rá a figyelmet, hogy kis mennyiségben biztonságosan alkalmazható. Ha tehát rákosak nem is leszünk attól, ha egyszer-egyszer találkozik vele a szervezetünk, egyéb egészségügyi problémákat bizony okozhat a rendszeres fogyasztása. Nemrég amerikai kutatók egy 16 hetes egérkísérletet végeztek a kémiai vegyülettel, az eredmények pedig igencsak lesújtóak lettek.

Mint kiderült, a korábban biztonságosnak ítélt küszöbérték alatti aszpartámszint is kognitív károsodást okozhat.

A Floridai Állami Egyetem szakértői az aszpartámfogyasztás és a tanulási nehézségek közötti lehetséges kapcsolatot próbálták feltárni. Ennek érdekében hím egereket és azok utódait vizsgálták. A már kifejlődött rágcsálóknak a maximális napi beviteli dózis 7-15 százalékának megfelelő mennyiségű aszpartámot adtak 16 héten keresztül. Ez nagyjából napi 2-4 kis pohárnyi (230 milliliter) diétás üdítőital elfogyasztásának felel meg.

A tesztek során a szakemberek azt találták, hogy az aszpartámot fogyasztó állatoknak nagyobb nehézséget jelentett a feladatok teljesítése és a megoldások megtanulása. Ezt ráadásul az érintett egerek utódainál is megfigyelték. 

Mindez arra utal, hogy már egy kis mennyiségű aszpartám napi szintű bevitele is tanulási és memóriazavarokat idézhet elő, ez a káros hatás pedig öröklődhet a spermiumokon keresztül.

Ha ezek után még inkább elkerülné az aszpartám-tartalmú élelmiszereket, jobb ha megválogatja, hogy milyen diétás italokat, rágógumit, zselatint, fagylaltot, tejterméket, gabonapelyhet és fogkrémet vásárol, illetve érdemes ügyelni a köhögés elleni szirupok és a rágótabletták összetevőire is. Jelölése az EU-ban az E951-es kódszám.

(HáziPatika)

(Borítókép: Üdítőt bontó férfi. Illusztráció: Getty Images)