Nem mindegy, hogyan és az sem mindegy, meddig: a vécéhasználat kapcsán nem is gondolnánk, mennyi mindenre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy hosszú távon ne okozzunk magunknak valamilyen súlyos egészségügyi panaszt.

Az aranyeret elkerülendő, a Velvet korábban is írt a helyes vécéhasználatról, ám egy szingapúri orvos nemrég újabb veszélyre hívta fel a figyelmet. Dr. Daria Sadovskaya szerint ha rendszeresen székrekedéssel küzdünk, a probléma akár vastagbélrákhoz is vezethet, ám mindez megelőzhető, ha a toaletten ülve változtatunk a tartásunkon és a pozíciónkon. Ezzel nemcsak a lehetséges súlyos egészségügyi problémákat kerülhetjük el, de a székletürítést is megkönnyíthetjük.

A szakember szerint székrekedéskor a legjobb, amit tehetünk, ha az egyik lábunkat a másik combunkra helyezzük, a felsőtestünket pedig a vécé hátulja felé elfordítjuk. 

A székrekedés problémája egyébként jóval több embert érint, mint azt elsőre gondolnánk. Az Országos Egészségügyi Szolgálat adatai szerint minden hetedik felnőtt és minden harmadik gyerek szenved ebben az állapotban, amely gyakran fájdalommal jár együtt. Egyes tanulmányok a székrekedés és a vastagbélrák közötti lehetséges kapcsolatot is kimutatták, így mindenképp érdemes valamilyen módon megszüntetni a nehéz székelés problémáját. Ezért nemcsak a helyes ülési pozícióval, hanem az étrendünk megváltoztatásával is sokat tehetünk rostok és savanyított tejtermékek fokozott fogyasztásával.

(Femcafe)

(Borítókép: Egy férfi a vécén. Illusztráció: Getty Images)