Számos cikket írtunk már a kávézás lehetséges pozitív, illetve negatív tulajdonságairól, így ezúttal inkább egy alternatívát mutatunk, amelynek élénkítő hatása bár meg sem közelíti egy reggeli fekete erejét, annál jótékonyabb az egészségünkre nézve.

Reggelente rengetegen fogyasztanak kávét ahhoz, hogy felfrissülten, energiával telve induljanak el a munkahelyükre, ám sokan annak ellenére teszik ezt, hogy valamilyen gyomorpanasszal, például savas reflux-szal, vagy olyan szív-és érrendszeri problémával küzdenek, amelynek egyáltalán nem tesz jót a koffein. Az egészségre gyakorolt esetenkénti negatív hatásai mellett a rendszeres kávézás esztétikai problémákhoz, például a fogak elsárgulásához is vezethet. A szokás hatalmas ugyanakkor óriási tud lenni, mégis, sok esetben jobban tesszük, ha alternatívákat keresünk.

Ilyen alternatívát jelenthet a tea, közülük is a méltánytalanul háttérbe szoruló kínai oolong tea, amelyet a fekete és zöld teához hasonlóan a Camellia sinensis növény leveleiből készítik és hasonlóan pozitív élettani hatásokkal bír.

A másik két teafélétől a gyártás során alkalmazott oxidációs folyamat szintjében különbözik, ami a tea ízére és színére is hatással van. A tealeveleket minden esetben oxigénnek teszik ki, hogy megszáradjanak és elsötétüljenek, ám miközben a zöld tea csak minimális, a fekete tea teljes oxidáción megy keresztül, az oolong tea pedig valahol a kettő között helyezkedik el. Az oolongból többféle létezik, egyes teafajták kevésbé oxidáltak és enyhébb ízűek, míg mások a hosszabb oxidációs folyamat miatt karakteresebbek.

Bár a teák koffeintartalma nem feltétlenül ér fel a kávé erejéhez, az oolong fajták csészénként körülbelül 38,4 milligramm koffeint tartalmaznak, ami a fekete teánál ugyan gyengébb, de a zöld teánál erősebb. Az ereje mellett azonban sokkal fontosabbak az oolong teában megtalálható, az egészségünkre nézve kedvező anyagok, beleértve az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bíró vegyületeket. Alább bemutatjuk az oolong teák legfontosabb egészségügyi előnyeit.

1. Támogatja a szív egészségét

Az oolong tea fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, köztük a magas vérnyomást. Egy 2004-es kutatásban kimutatták, hogy akik egy éven keresztül legalább félcsészényi közepes erősségű zöld vagy oolong teát ittak, esetükben 46 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak teát.

Napi 2,5 csészénél több teánál a kockázat már 65 százalékkal csökkent.

Egy idei tanulmányban arra hívták fel a figyelmet tudósok, hogy a teafogyasztás – legyen az oolong, zöld vagy fekete – már önmagában 10 százalékkal redukálhatja a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Az oolong tea kapcsán különböző kutatások azt is megerősítették, hogy a fogyasztása nemcsak a magas vérnyomást, de a vérzsírszintet is csökkentheti. Ez azzal függhet össze, hogy a teában lévő katekinek gátolják a lipáz nevű enzim aktivitását, ezzel visszafogva a zsír bélből történő felszívódását.

2. Gyulladáscsökkentő hatású

Az oolong teában található antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületek, mint a polifenolok, segíthetnek megvédeni a sejteket a károsodástól. A tea emellett a poliszacharidok néven ismert szénhidrátokban is gazdag, amelyek ugyancsak erős antioxidáns hatással rendelkeznek. 

Ezek a vegyületek együttesen hozzájárulhatnak olyan egészségügyi állapotok, mint a láphámdaganatok megelőzéséhez.

Egy 2022-es tanulmányban úgy találták, hogy az oolong tea fogyasztása 31 százalékkal, napi két csészénél nagyobb mennyiség esetén pedig 41 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Feltevések szerint a kínai tea más ráktípusok ellen is védelmet nyújthat, beleértve a petefészek- és orrgaratrákot.

3. Javíthatja a kognitív egészséget

A teaivás számos előnnyel járhat az agy egészségére nézve. Egy 2021-es kutatásban arra jutottak tudósok, hogy az erjesztett teafajták fogyasztói 13 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel küzdenek depressziós tünetekkel. Ez a polifenoloknak köszönhető, amelyek bizonyos idegpályákra gyakorolhatnak pozitív befolyást, emellett gyulladáscsökkentő hatásúak és mérsékelhetik az agyat érintő sejtkárosodást.

Az oolong tea gyulladásgátló és idegvédő tulajdonságai együttesen csökkenthetik a kognitív hanyatlás kockázatát.

Egy tavaly megjelent tanulmány szerint ennek a mértéke akár a 40 százalékot is elérheti. Mindezeken túl a kutatások azt sugallják, hogy a teafogyasztás az agy információfeldolgozásért felelős részeire hatva a memóriát is javíthatja.

4. Ásványi anyagokat tartalmaz

Ugyan nem nagy mennyiségben, de az oolong tea több ásványi anyagot, köztük káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. További előnyeként említhető, hogy egycsészényi mennyiségében mindössze 2,4 kalória található, így az édesített italokat kiváltva segíthet kordában tartani a vércukorszintet, és hasznos eszköz lehet a fogyáshoz.

Lehetséges kockázatok

Bár az oolong tea a legtöbb ember számára biztonságos, a szakemberek megjegyzik, hogy koffeintartalma miatt érdemes a mértékletes fogyasztásra törekedni. A felnőttek számára maximálisan ajánlott koffeinbevitel felső határa napi 400 milligramm. Ennek eléréséhez több mint 10 csészényi oolong teát kell meginni.

(Dívány)

(Borítókép: Tea. Illusztráció: Getty Images)