A kávéfogyasztás sok ember reggeli rutinjának része, ám olyanokból is bőven akad, akik képtelenek ébredés után egyből a csészéhez nyúlni, ugyanis savas reflux vagy valamilyen más gyomorbántalom kínozza őket. Mivel ezek a panaszok minden alkalommal felerősödhetnek kávéfogyasztáskor annak csersavtartalma miatt, így némelyek kénytelenek teljesen lemondani róla. Létezik azonban egy trükk, amelynek segítségével azok is kiélvezhetik a reggeli fekete ízét, akiket kötnek az egészségügyi béklyók.

Feketén, tejjel, vagy tejjel és cukorral fogyasszuk, a kávé az egyik legnépszerűbb reggeli ital a világon, hiszen koffeintartalma miatt szinte azonnal felébreszt minket és újult erővel vághatunk neki a napnak. A legtöbben a rengeteg orvosi tanács ellenére a mai napig éhgyomorra isszák, ezzel fokozva a gyomor savtermelését, ami hosszú távon refluxhoz, fekélyhez vezethet. Jó páran eleve küzdenek valamilyen gyomorproblémával, közülük van, akit nem érdekel, és ugyanúgy része a reggeli rutinjának a kávé, más azonban egy életre lemond róla. Erre azonban semmi szükség, ha bevetünk egy jól bevált konyhai praktikát, amelynek segítségével leküzdhetők a gyomorbántalmak és a kávé biztonsággal fogyasztható.

A legjobb, amit tehetünk, ha szódabikarbónát szórunk a reggeli feketénkbe, a nátrium-hidrogén-karbonát ugyanis lúgos pH-értékű, szemben a kávé savasságával.

Ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjünk el, egy csésze kávéhoz nagyjából egynegyed teáskanál szódabikarbónát kell kevernünk. Ennek eredményeképpen eltűnik a kellemetlen, maró érzet, és a kávé íze sem fog megváltozni.

(Femcafé)

(Borítókép: Kávét egy bögrébe töltő férfi. Illusztráció: Getty Images)